INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

Ahol virágzik a termékhamisítás

InfoRádió / MTI

Az olasz gazdaságtól évi 110 ezer munkahelyet és 6,9 milliárd eurót von el a termékhamisítás - állapította meg a római gazdasági fejlesztési minisztérium hétfőn közölt felmérése, amely szerint nincsen termék, amely megmenekülne a hamisítás elől.

Az ékszerektől a cipőkig, a játékoktól a gyógyszerekig nincsen olyan kereskedelmi ágazat és nincsen olyan termék, mely ne esne a hamisítók áldozatául. Olaszország az áruhamisítás hazája - derült ki a minisztérium és a Censis társadalomtudományi kutatóintézet közös vizsgálatából.

A felmérés szerint a termékhamisítás súlyos kárt okoz a válságtól egyébként is nehéz helyzetben levő olasz gazdaságnak.

A hamisítványok forgalma évi 6,9 milliárd eurót ér a feketepiacon és 110 ezer munkahelyet ad, szintén törvénytelenül.

A hamis termékek piaca Itália nemzeti termékének 0,35 százalékát vonja el, és évente 1,7 milliárd adóhiányt okoz.

A hamisítványok az összes kereskedelmi csatornát ellepték a kis üzlettől a nagykereskedelemig és az internetig. A hamisított termékek többsége ruházati cikk, cipő és kiegészítő (évi 2,5 milliárd eurós forgalommal), CD és szoftver (1,8 milliárd euró), illetve élelmiszer (1,1 milliárd euró). A hamisított kozmetikai cikkek, elsősorban a nem eredeti márkájú sminktermékek, körömlakkok és parfümök aránya az utóbbi tíz év alatt tizenötszörösére emelkedett.

A felmérés szerint a hamis áruk piacát az egyre nagyobb kereslet ösztönzi. A vevők közömbösek az iránt, hogy törvénytelenül gyártott terméket vásárolnak. Egyedül a pénztárcájukat tartják szem előtt - jegyezte meg az olasz sajtó, hangsúlyozva, hogy az eredetiekkel majdnem egyező megjelenésű, de minőségben összehasonlíthatatlanul gyengébb áruk az esetek jelentős részében az egészségre és a környezetre is károsak.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018