eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erősödik a német ellenállás Horvátország uniós csatlakozásával szemben

Erősödik az ellenállás Horvátország uniós csatlakozásával szemben a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában - írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnapi számában.

Rupert Polenz, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke szerint nem szabad engedni a tagfelvételi követelményekből csak azért, hogy a nyugat-balkáni állam az eredeti menetrend alapján csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Horvátország abban az esetben léphet be az EU-ba 2013. július 1-jén, ha az Európai Bizottság megfelelőnek ítéli a tagjelölt felkészültségét a csatlakozási folyamat állásáról szóló következő jelentésében - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus a Der Spiegelnek nyilatkozva.

Michael Roth, a szociáldemokrata frakció uniós ügyekben illetékes szóvivője szerint "politikai példát kell statuálni Horvátországgal", vagyis a Bundestagnak nem kellene ratifikálni a csatlakozási szerződést, ha Zágráb nem orvosolja a brüsszeli bizottsági elemzésekben jelzett gondokat, egyebek között az igazságszolgáltatási eljárások területén.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke úgy vélekedett: Románia és Bulgária csatlakozásának példája alapján hiábavaló arra számítani , hogy az EU keretein belül könnyebb megoldani a problémákat. Ugyanezt a hibát "nem szabad másodszor is elkövetni" - mondta Norbert Lammert. Hozzátette: érdemes volna az EU belső viszonyairól is évente állapotfelmérő jelentést készíteni, egy ilyen vizsgálat rávilágítana arra, hogy milyen problémákat "hurcolunk magunkkal megoldatlanul évek óta" - mondta a Bundestag elnöke.

A kereszténydemokrata politikus egy héttel korábban egy lapinterjúban kifejtette: Horvátország egyelőre nem érett a csatlakozásra, és maga az EU sem alkalmas a további bővítésre, a közösségnek ezért új tagok felvétele helyett inkább a jelenlegi tagok közötti integráció elmélyítésére kellene összpontosítania.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×