eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ellentétek és iránykeresés az EU-csúcs előtt

Óriási a várakozás az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülése előtt. A csúcstalálkozót előkészítő luxemburgi értekezleten éles összecsapás volt a német és a francia kormány képviselője között az eurókötvények, valamint a közös bankfelügyelet mielőbbi bevezetése miatt. Az euró körüli válság rendezését illetően egyre nagyobb az ellentét Berlin és Párizs között.

A csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcstalálkozót előkészítő luxemburgi értekezleten éles összecsapás volt a német és a francia kormány képviselője között az úgynevezett euró-kötvények, valamint a közös bankfelügyelet mielőbbi bevezetése miatt. Az euró körüli válság rendezését illetően egyre nagyobb az ellentét Berlin és Párizs között.

A német kormány külügyi államminisztere, Michael Link Luxemburgban kijelentette, bárhogy is nevezzék az euro-kötvényként elhíresült javaslatot, Berlin nem hajlandó az uniós adósságok közös szavatolására. Az európai ügyekben illetékes francia miniszter, Bernard Cazeneuve viszont leszögezte, hogy Párizs igenis kiáll a javaslat mellett.

A javaslatot az Európa Tanács élén álló Herman Van Rompuy dolgozta ki, azzal a céllal, hogy a tagállamok adósságát olyan kötvények kibocsátásával törlesszék, amelyekért valamennyi uniós ország egységesen vállal garanciát. Herman Van Rompuy javaslata kiterjed ugyancsak közösen kiadott rövidlejáratú váltók forgalomba hozatalára is.

Nem csak ez a téma vet árnyékot az Európai Unió korábbi kemény magjának tekintett francia-német tengelyre, hanem az egységes bankfelügyelet terve is. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ismételten hangsúlyozta, hogy ebbe Berlin csak alapos és körültekintő előkészítés után hajlandó belemenni.

A francia kormány - Madrid és Róma hangos támogatásával - viszont azt szeretné, ha már jövő év január elsején életbe lépne az egységes bankfelügyelet, ami előfeltétele annak, hogy az eurómentő alapból hiteleket folyósítsanak a csőd szélére került pénzintézeteknek. Noha ebben a kérdésben sem várható végleges döntés az uniós csúcsértekezleten, Bernard Cazeneuve hangsúlyozta, hogy az álláspontok nyílt kifejtése előfeltétele a válságkezelés szempontjából döntő fontosságú decemberi EU-csúcs sikerének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×