eur:
389.72
usd:
363.66
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kezdődő EU-csúcs: sürgető munkaerőpiaci helyzet

Szakértők szerint a gazdasági hangsúlyok uralják a csütörtökön kezdődő, két napos EU-csúcsot. A tagállami vezetők várhatóan áttekintik, milyen haladást sikerült elérni a növekedési és munkahely-teremtési paktum megvalósítása terén. Az Európai Tanács elnöke szerint a szükséges megállapodások megvalósítása terén "az elmaradás kockázata" érzékelhető, és meghívólevelében sürgette a gyorsabb, határozottabb cselekvést.

A közösség vezetői a júniusi csúcson állapodtak meg, hogy októberben értékelik milyen eredmény értek el gazdasági válság kezelése és munkahelyek megőrzése érdekében. Ha szükségesnek látják, további iránymutatást határoznak e tekintetben.

Herman Van Rompuy, az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke beszámol arról, mit sikerült végezni a nyári csúcs óta a valódi gazdasági és pénzügyi unió megteremtése érdekében. Ezzel összefüggésben áttekintik az egységes európai bankfelügyelet létrehozására vonatkozó legújabb javaslatokat.

Gyévai Zoltán, a BruxInfo szakértője szerint a többi között várhatóan értékelik Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének elképzeléseit. Gyévai Zoltán úgy látja, hogy csak közvetve kerülhet szóba az unió 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretköltségvetése.

Van Rompuy szerint a növekedési és munkahely-teremtési megállapodások megvalósítása terén "az elmaradás kockázata" érzékelhető, és meghívólevelében sürgette a gyorsabb, határozottabb cselekvést.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×