eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megaüzletre csábítanak az oroszok

Csillagászati összegű befektetési lehetőséget kínál Nagy-Britanniának energiaiparába Oroszország. A Daily Telegraph című lap szerint a következő nyolc évben egybillió dollár értékben vehetnének részesedést a brit vállalatok az orosz energiacégekben. Mindeközben azonban a két ország politikai kapcsolatai továbbra is hűvösek, többek között a Litvinyenko-ügy miatt.

Októberben Londonba érkezik az orosz energiaügyi miniszter, hogy hatalmas üzletet kínáljon a briteknek. Körülbelül akkora összeget fektethetnek be az orosz energiaágazatba, mint amennyit a brit állam 2008 után elköltött bankválság kezelésére és a gazdaság élénkítésére.

"Olajról, gázról, tengeri lelőhelyek feltárásáról, távol-keleti projektekről és adókedvezményekről lesz szó" - mondta a miniszter.

A héten Vlagyimir Putyin elnök fogadta Bod Dudley-t, a BP vezérigazgatóját, hogy a cég további oroszországi jelenlétéről és ottani együttműködéséről tárgyaljon.

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a brit cégnek korántsem volt gondnélküli Oroszországban az elmúlt néhány év. Oroszországi közös vállalatában, a TNK-BP-nek éppen saját orosz partnerei próbálták, ellehetetleníteni működését 2008 és 2011 között. Az ügyet tavaly sikerült rendezni, most pedig úgy tűnik, hogy a BP eladja a cégben meglévő 50 százalékos részesedését a Rosznyefty állami olajcégnek.

A Kommerszant című orosz lap azt írta, hogy az alku értelmében a britek 12,5 százalékos részesedést szereznének a Rosznyeftyben - 10 milliárd dollár értékben, továbbá 15 milliárd készpénzt kapnának. Energiaipari források azonban hozzátették, hogy az ügylet még korántsem végleges.

Oroszország azt szeretné, hogy külföldi energiacégek segítsék technikai szakértelmükkel az északi sarkvidéki energiamezők kiaknázását.

A külföld szerint azonban Moszkva még mindig késik adórendszere megreformálásával, azaz, hogy a külföldiek úgy érezhessék, hogy érdemes befekteti közös projektekbe. Augusztusban ehhez képest az történt, hogy gazdaságilag nem kifizetődőnek minősítették a hatalmas Stokman sarkvidéki gázmező kiaknázását - jegyzi meg a Telegraph.

Közben egy brit parlamenti bizottság tagjai kitermelési moratóriumot sürgettek az északi sarkvidéken az állítólagos környezetvédelmi kockázatok miatt. Szakértők szerint azonban kétséges, hogy a térségben érdekelt országok bármilyen közös szabályozásban meg tudnának egyezni.

A helyzetet még bonyolíthatja, hogy a brit hatóságok további vizsgálatra készülnek a Litvinyenko-ügyben, és vizsgálni fogják, hogy köze lehetett-e az orosz kormánynak a brit állampolgárságot kapott egykori ügynök meggyilkolásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×