eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin

Obama személyesen hagyja jóvá a likvidálandó terroristák listáját

Barack Obama amerikai elnök személyesen dönti el, hogy az al-Kaida terrorszervezet mely feltételezett tagja kerüljön a titkos "halállistára" - állította keddi számában több jelenlegi és volt amerikai hivatalos személyre hivatkozva a The New York Times.

A "halállista" az al-Kaida azon tagjainak a nevét tartalmazza, akiket az amerikai biztonsági szerveknek Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában dróncsapással kell megsemmisíteniük.

A lajstromba veendő terroristákat Jemen és Szomália esetében a Pentagon mintegy 100 terror-elhárítási szakértője "jelöli ki", a pilóta nélküli repülőgépekkel Pakisztánban végrehajtott csapásokért a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a felelős.

A lap szerint Obama 2009 augusztusában akkor rendelte el Baitullah Mehszud, az al-Kaida pakisztáni vezetője megsemmisítését, amikor az a feleségével együtt az egyik sógora otthonában tartózkodott. A támadásban Mehszudon kívül több rokona is életét vesztette. Obama tavaly személyesen döntött arról is, hogy Jemenben öljék meg amerikai állampolgárságú Anwar al-Awlaki radikális iszlamista prédikátort. A lap szerint az amerikai elnökök között nem volt még példa olyan mértékű személyes részvételre, mint amilyet Obama vállalt magára az al-Kaida elleni küzdelemben.

"Õ olyan elnök, akit nem nagyon hoz zavarba az, ha az Egyesült Államok nevében erőt kell alkalmaznia" - jelentette ki Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lepte meg a legjobban Obamával kapcsolatban.

A The New York Times a címlapon elindított, terjedelmes, három további újságoldalon folytatódó cikkében beszámol arról a vitáról is, amely az amerikai kormányzaton belül a dróncsapások polgári áldozatainak összeszámlálásáról folyik. A jelenlegi összesítési módszer szerint a műveleti területen minden, fegyverforgatásra alkalmas korú férfi hadviselőnek számít mindaddig, amíg hírszerzési információk alapján posztumusz ártatlannak nem minősül. A lap szerint ez az egyik magyarázata annak, hogy a hivatalos amerikai statisztikák szerint miért "egyszámjegyű" a polgári áldozatok száma.

A civil áldozatok csökkenésének egy másik oka az, hogy a CIA csökkentette a dróncsapásonként alkalmazott robbanóanyag mennyiségét, miután az elnök az ügyben aggályait hangoztatta - írta a The New York Times.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×