eur:
385.57
usd:
354.19
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Elismerte vereségét a dán kormányfő

Elismerte Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, hogy jobbközép kormánykoalíciója vereséget szenvedett a csütörtökön tartott parlamenti választásokon, aminek eredményeként várhatóan az ellenzéki szociáldemokraták vezette koalíció kerül hatalomra; a szociáldemokraták vezetője később bejelentette választási győzelmüket.

Lars Lokke Rasmussen csütörtök este úgy nyilatkozott a TV2 dán tévécsatornának, hogy kormányának nincs parlamenti támogatottsága, ezért pénteken benyújtja lemondását a királynőnek.

Helle Thorning-Schmidt szociáldemokrata vezető később, pártjának ünneplő tagjai előtt bejelentette, hogy győzelmet arattak a választásokon, s a következő kormányba bevonják a Szociálliberális Pártot.

A péntekre virradóra ismertetett legfrissebb részeredmények alapján a baloldali koalíció 92 mandátumot szerez a 179 tagú dán parlamentben, az eddig parlamenti kisebbségben - a populista Dán Néppárt külső támogatásával - kormányzó jobbközép koalíció pedig 87 helyet kap.

Amennyiben a hivatalos végeredmény ezt megerősíti, úgy tízéves jobboldali kormányzás után Helle Thorning-Schmidt lesz a következő miniszterelnök, egyben az első nő a dán kormány élén.

Az új kormányra nagy feladat vár: január elsején hat hónapra Dánia veszi át az Európai Unió soros elnökségét. Az új kabinet visszavonhat néhány gazdasági megszorító intézkedést, amelyet Rasmussen kormánya vezetett be az európai adósságválság miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×