eur:
385.67
usd:
354.42
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Az al-Kaida jemeni csoportja a "globális dzsihád legveszélyesebb gócpontja"

Az al-Kaida legszűkebb vezetése súlyos veszteségeket szenvedett el, ám a terrorszervezet jemeni csoportja növekvő veszélyt jelent - jelentette ki keddi kongresszusi meghallgatásán David Petraeus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatója.

Petraeus a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságának együttes ülésén rámutatott, hogy a jemeni központú, az Arab-félszigeten tevékenykedő al-Kaida a "globális dzsihád legveszélyesebb gócpontja" lett. A CIA-főnök szerint a meggyengült terrorszervezet sebezhetősége lehetőséget jelent az Egyesült Államok és szövetségesei számára, hogy tovább növeljék az al-Kaidára gyakorolt nyomást.

Az Arab-félszigeten működő al-Kaida volt a felelős a Detroitba tartó utasszállító ellen 2009 karácsonyán megkísérelt merényletért, valamint azért, hogy 2010-ben pokolgéppé átalakított nyomtatókat próbáltak meg feljuttatni, két, az Egyesült Államokba tartó utasszállító gépre.

A terrorszervezetnek sikerült kiterjesztenie befolyását néhány jemeni törzsre, ám Petraeus szerint az arab országgal az elmúlt hónapokban mégis sikerült javítani az együttműködést a terrorelhárítás terén. A CIA igazgatója szerint Szomália déli része a világ egyik legfőbb terrorista-menedékévé vált, s az al-Kaidával együttműködő ottani szélsőséges fegyveres szervezet nagy létszámú, az anyagi támogatottsága erős és már több száz külföldi - köztük amerikai - harcost képzett ki.

David Petraeus hangsúlyozta, hogy az al-Kaida a veszteségei, többek között az Oszama bin Laden megölésével véghezvitt "szédítő csapás" ellenére továbbra is jelentős fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára. Úgy vélekedett, hogy a szervezet új vezetőjének, Ajman az-Zavahrinak az elődjénél nehezebb dolga van az al-Kaida egységének és kollektív harci szellemének fenntartásában a folytatódó csapások közepette.

Petraeus egyébként közölte, hogy a kabuli amerikai nagykövetség elleni keddi merényletben a képviselet személyzetéből senki sem sérült meg.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×