eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Indonéziából indult a Haitin kitört kolerajárvány

Genetikai vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a Haitin kitört, eddig több mint 1100 halálos áldozatot követelő kolerajárvány része annak a világjárványnak, amely 49 évvel ezelőtt kezdődött Indonéziában, de eddig elkerülte a karibi országot - állítják amerikai kutatók.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC), illetve a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szakemberei szerint a DNS-vizsgálatokból kiderült, hogy a járvány egyetlen bacilusgazdától származik, de lehetetlen kideríteni, hogyan került be az országba.

Ember, fertőzött étel, vagy akár hajófenékben felgyülemlett áporodott víz által is behurcolhatták a kolera baktériumát a földrengés sújtotta Haitira, ahová hónapok óta tonnaszámra érkeznek külföldi segélyek szerte a világból.

Scott Dowell, a CDC szakértője szerint az indonéziai Sulawesi (Celebesz) szigetről eredeztethető kolerajárvány 49 éven át elkerülte Haitit. A kolerajárvány az ország "éléskamrájának" számító Artibonite megyében tört ki október közepén, az első betegek jobbára rizsföldeken dolgozó munkások voltak.

A CDC és a PAHO szakemberei 27 ottani beteggel beszéltek, s kiderült, hogy többségük ivott az Artibonite folyó vízéből. Ha a folyóba bekerül a bacilus, akkor gyorsan elterjed az egész megyében, tekintettel arra, hogy a vidéken sokan kerülnek kapcsolatba a folyó vizével - mondta Dowell.

A CDC és a PAHO felhívta a figyelmet arra, hogy a pusztító januári földrengés előtt Haitin a lakosság csak 12 százalékának állt rendelkezésre kezelt csapi ivóvíz, és csak 17 százalékuk számára volt elérhető a megfelelő közegészségügyi szolgálat. A földrengés óta csak romlott a helyzet.

Mivel az országban szinte ideálisak a körülmények a bacilus terjedéséhez, az egészségügyi hatóságok erőfeszítései ellenére a kolera futótűzként terjedt. Mára - egy hónap leforgása alatt - több mint 18 ezren fertőződtek meg, a járványnak eddig több mint 1100 halottja van. Az orvosok attól tartanak, hogy a járvány tetőpontja még hátravan. A CDC és a PAHO szakemberei is azon a véleményen vannak, hogy a földrengés sújtotta Haitin kitört járvány súlyosabbá válhat, és akár évekig is eltarthat.

A közép-amerikai országban sokan azt hiszik, hogy a világszervezet alkalmazásában álló nepáli kéksisakosok hurcolták be a kórt Ázsiából. A gyanú erőszakot szült: az elmúlt napokban összecsapások törtek ki Haiti fővárosában a helyi lakosok és az ENSZ békefenntartói között, s többen meghaltak a zavargásokban.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×