eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szerbia az Interpol segítségét kéri Mladic elfogásához

Az Interpol segítségét kéri Szerbia Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok elfogásához - írták a szerdai belgrádi lapok.

Segítséget kértünk Mladic és a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött, még szökésben lévő másik feltételezett háborús bűnös, Goran Hadzic megtalálásához - mondta Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, miután Lyonban tárgyalt a nemzetközi rendőri szervezet főtitkárával. Mint mondta, Belgrád szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogy Mladic Szerbiában vagy külföldön bujkál-e.

Mladicot többek között népirtás bűntettével vádolja a hágai törvényszék; a vád szerint felelős az 1995 nyarán elkövetett srebrenicai mészárlásban, amikor szerb fegyveresek összesen nyolcezer férfit és fiút mészároltak le a kelet-boszniai muzulmán enklávéban. A boszniai szerb ex-tábornokot felelősségre vonnák azért is, hogy csapatai több éven át lőtték Szarajevót a várost körülölelő hegyekből.

Szerbia legfontosabb külpolitikai célja az európai uniós tagság elnyerése. A 27-ek a múlt hónapban világossá tették: ahhoz, hogy folytatódjon a szerb EU-integráció, Belgrádnak most már kézre kell kerítenie Mladicot.

Vladimir Vukcevic különleges felhatalmazású belgrádi ügyész, a háborús bűnösök elfogásával megbízott akciócsoport vezetője a Vecernje Novosti című lap szerdai számában megjelent interjúban azt állította, hogy a legutóbbi, két hete Belgrádban és a szerb fővárostól délre fekvő Arandjelovacban végrehajtott akció "kézzelfogható eredményekkel" járt, "új nyomokra" bukkantak, amelyekről tájékoztatták Serge Brammertz hágai főügyészt is, aki hétfőn Belgrádban tárgyalt. Vukcevic különleges ügyész azt is mondta, hogy több "fontos értesülés" futott be hozzájuk azóta, hogy a szerb kormány a korábbi összeg tízszeresére, 10 millió euróra emelte a Mladic elfogásáért a nyomravezetőnek járó jutalmat.

A szerb sajtóban megszólaltatott szakértők kivétel nélkül azt mondták az október végi intézkedésről, az csak a külvilágnak szól, jelzés az EU-nak, hogy a szerb kormány komolyan elszánta magát arra, hogy végre elfogja a hosszú évek óta bujkáló hágai szökevényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×