eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kődobálással kísért emlékezés Athénban

Megemlékező felvonulás volt Athénban az 1973-as, levert diáklázadás évfordulóján; fiatalok egy kis csoportja közben kövekkel dobálta meg a rendezvényt biztosító rendőröket, akik egy sorozat könnygázgránáttal válaszoltak.

A diáklázadás az 1967-1974 között uralkodó katonai junta ellen irányult, de kegyetlenül elfojtották, és még ma sem tudni pontosan a halálos áldozatok számát. A becslések több tucatról szólnak.

A szerdán felvonuló, mintegy 15 ezer diák, oktató, munkás és nyugdíjas a gazdasági válság miatt a megszorítások ellen is tiltakozott jelszavaival. Sokan a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Uniót hibáztatták. "Szálljunk szembe az IMF-juntával!" és "Munkát akarunk, nem reformokat és munkanélküliséget" - volt olvasható a felirataikon.

A zuhogó esőben lebonyolított menetet hétezer rendőr felügyelte. A mellékutcákat lezárták, és őröket állítottak az athéni egyetem bejárataihoz is, mert a korábbi évfordulókon az intézmény területét menedékként használták a zavargások részvevői. A görög törvények nem engedik meg rendőrök belépését az egyetemek területére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×