eur:
390.69
usd:
366.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az iraki államfő nem írja alá a Tárik Azíz kivégzesét elrendelő parancsot

Nem írja alá a Tárik Azíz volt miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter kivégzéséről szóló parancsot Dzsalal Talabani iraki államfő, akinek nyilatkozatát a France24 francia hírtévé szerdán közölte.

Az iraki legfelsőbb büntetőbíróság októberben ítélte kötél általi halálra a néhai diktátor Szaddám Huszein egyik legfőbb bizalmasát.

Az ítéletet a síita iszlám közösség üldözésében játszott szerepére hivatkozva szabták ki. A szunnita mohamedán Szaddám Huszein környezetében Tárik Azíz volt az egyetlen keresztény politikus.

A Vatikán és Oroszország is felszólította Bagdadot, hogy humanitárius megfontolások alapján ne hajtsák végre a halálos ítéletet, vegyék figyelembe Azíz korát és betegségét.

Talabani most hangoztatta, hogy "azért nem írja a kivégzésről szóló parancsot, mert szocialista. Együttérez Tárik Azízzal, aki iraki keresztény. És egy hetven éven felül járó idős ember".

Azíz 2003 áprilisában feladta magát a megszálló amerikai erőknek, azok pedig idén átadták az iraki börtönhatóságoknak. Augusztusban egy börtöninterjúban azzal vádolta Barack Obama amerikai elnököt, hogy úgymond "farkasokra hagyja Irakot", ha kivonulnak az amerikai csapatok.

A 74 éves férfi egészsége egyre romlik, januárban szélütés miatt kellett kórházba szállítani.

A volt miniszterelnök-helyettes korábban két perben már összesen 22 évi börtönbüntetésre ítélték. Tavaly márciusban 15 évet kapott azért, mert megállapították bűnrészességét több tucat kereskedő kivégzésében árdrágítás miatt. Még ez év augusztusában hétévi börtönt szabtak ki rá a kurdoknak a lakóhelyükről való elűzésében játszott szerepéért a Szaddám-rendszer alatt.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×