eur:
390.67
usd:
366.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tényként kezeli Írország csődjét a jövőbe látó professzor

Újra billentyűzetet ragadott a pesszimista jóslatairól elhíresült Nouriel Roubini. A közgazdász professzor a Financial Times keddi számában megjelent írásában gyakorlatilag kész tényként kezeli Írország államcsődjét, meglátása szerint már csak annak időpontja a kérdés. A jósprofesszor cikkében megoldási javaslatokat is felvázol az európai adósságválságra.

Írország gyakorlatilag képtelen értékesíteni állampapírjait a piacon, ami az idén tavasszal Görögországban látott fejleményekhez hasonlít. Eközben a spanyol, olasz és portugál hozamfelárak is emelkedésnek indultak, a portugál pénzügyminiszter pedig nem zárta ki egy esetleges külső pénzügyi mentőcsomag igénybevételét - érzékelteti az európai adósságválság újabb fejezetének súlyosságát Nouriel Roubini a brit üzleti napilap hasábjain.

A közgazdász professzor megjegyzi, hogy az Európai Unió úgy próbálja kezelni a problémát, hogy sürgeti Dublint, vegye igénybe az európai mentőcsomagot. Valószínűleg ugyanezt tenné Portugália esetében is, akárcsak tette ezt Görögországgal - emlékeztetett Roubini, aki hozzátette ugyanakkor, hogy az uniós döntéshozók is felismerték, hogy a hatalmas államadósságok könnyedén fizetésképtelenné tehetnek egy kormányt.

Az írországi helyzetét jellemezve az RGE Monitor elemző ház elnöke felhívja a figyelmet arra, hogy az ország a teljes csőd felé tart. A költségvetés idei GDP-arányos hiánya elérheti a 30 százalékot, miközben az adósságráta 100 százalékra hízik, és a következő két évben 120 százalékra emelkedhet.

Ezért hamarosan az ír államadósság átstrukturálására lesz szükség mindegy, hogy milyen mentőcsomagot raknak össze számukra. A legfontosabb kérdés ezek után az tehát, hogy lehetne kivitelezni az átstrukturálást - vélekedik az elemző, aki a feltörekvő piacok korábbi tapasztalatait hozza fel megoldási javaslatként.

Nouriel Roubini ennek kapcsán felidézi a Nemzetközi Valutaalap 2001-2002-ben, a feltörekvő országok adósságproblémáira tett akkori javaslatait, miszerint egy úgynevezett államadósság átstrukturálási mechanizmus megoldást jelenthet. Ez segíthet eldönteni, hogy melyik hitelezőt és milyen mértékben fizessenek ki - jegyzi meg a szakértő, aki szerint az átstrukturálásra más megoldások is rendelkezésre állnak. Roubini szerint ennek egyik példája a kötvénycsere, amikor a hitelezőnek más befektetési eszközt ajánlanak a kifizetéskor.

Az Európai Unió döntéshozói azonban eddig tartózkodtak az ilyen típusú megoldásoktól, és ezért inkább pénzügyi mentőövet alkottak a bajba jutott tagállamok számára. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a fertőzés kockázatától tartanak - vélekedik a neves elemző, aki szerint pedig épp a korábbi tapasztalatok jelenthetnének megoldást az euróövezet számára is.

A Reuters keddi beszámolója szerint amennyiben Írország igénybe venné a pénzügyi mentőcsomagot, az Portugáliára is nagy nyomást helyezne, miután az ország krónikusan alacsony gazdasági növekedéssel és magas költségvetési hiánnyal küzd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×