eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gates: Egy katonai csapás nem állítaná le az iráni nukleáris programot

Egy katonai akció nem vetne véget az iráni nukleáris programnak, csak még titkosabbá tenné - jelentette ki kedden Washingtonban Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Gates szerint egy katonai akció csak "rövid távú megoldást" jelentene az iráni nukleáris programmal kapcsolatban, amelynek célja a Nyugat szerint atomfegyver előállítása.

Az amerikai védelmi miniszter Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek arra a múlt heti nyilatkozatára reagált, amelyben sürgette a nyugati országokat, hogy győzzék meg Teheránt: készek akár katonai eszközökkel is megakadályozni, hogy önálló nukleáris csapásmérő kapacitást építsen ki.

Noha egyetértett Netanjahuval abban, hogy az "Iráni vezetők továbbra is szeretnének szert tenni nukleáris fegyverre", Gates úgy vélekedett, hogy a katonai fellépés nem lehet hosszú távú megoldás.

"A katonai megoldás véleményem szerint egységet teremt egy megosztott országban. Abszolút elkötelezné (Iránt) a nukleáris fegyver megszerzése mellett" - mondta Robert Gates, aki szerint ezt hosszú távon elkerülni csak azzal lehetne, ha az irániak maguk döntenének úgy, hogy az nem áll érdekükben.

"Minden más rövidtávú megoldás" - mondta.

A Pentagon vezetője ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az iszlám köztársasággal szemben életbe léptetett szankciók hatni kezdtek és megosztották a teheráni vezetést. Gates szerint a büntető intézkedések hatása erősebb, mint amire az iráni kormányzat számított.

A miniszter azt állította, hogy erősödnek az ellentétek Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök és az ország legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah között.

"Van néhány arra vonatkozó információnk, miszerint Hamenei kételkedni kezdett benne, hogy Akmadinezsád nem hazudik-e neki a szankcióknak a gazdaság állapotára gyakorolt hatásával kapcsolatban" - mondta Robert Gates a The Wall Street Journal vezérigazgatói tarácsa által megrendezett fórumon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×