eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Hende Csaba: valós veszélynek vannak kitéve a katonák Afganisztánban

Valós veszélynek vannak kitéve a magyar katonák Afganisztánban; a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy akár a misszió teljesítése is veszélybe kerülhet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Tapolcán, egy katonai egyenruhákat bemutató kiállítás megnyitóján.

Hende Csaba közölte: az afganisztáni helyzetet komolyan kell venni, az ott állomásozó nemzetközi stabilizációs erők a terrorizmus felszámolását tűzték ki céljukként.

"Afganisztán a terroristák búvóhelye, azoké a terroristáké, akik 2001. szeptember 11-én lerombolták a New York-i ikertornyokat, és akik idén augusztus 23-án páncéltörő gránáttal lőttek a magyar újjáépítési csoport hazatérő katonáira" - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: a biztonsági helyzet Afganisztánban az elmúlt években rohamosan romlott, az ott szolgáló magyar katonák fenyegetettsége ezzel folyamatosan nőtt.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy míg néhány éve Baghlan tartomány székhelyén - ahol a magyar katonák is állomásoznak -, békés környéken kijárhattak a piacra is, mostanra a tálib felkelők ezekre a területekre is felhúzódtak. Közlése szerint a missziónkra nézve ennek súlyos következményei lettek, szinte lehetetlenné vált a helyzet. Kiemelte: a biztonsági helyzetet folyamatosan elemzik, levonják a megfelelő következtetéseket és teljesítik a kötelességüket.

Az afganisztáni misszió költségéről és annak fedezetéről a miniszter azt mondta: a költségvetés elfogadásáig, október 15-ig nem tud erről nyilatkozni, de a tárca olyan javaslatot fog tenni, amely a Magyar Honvédség és a haza védelmének szükségleteit ki fogja elégíteni.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×