Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kik a világ legbefolyásosabb bebörtönzöttjei?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz (Yukos) egykori orosz kőolajkonszern volt főrészvényese a második legbefolyásosabb ember a rács mögött ülők között a világon - állapította meg a Foreign Policy című tekintélyes amerikai folyóirat, amelynek cikkét pénteken ismertette a BBC brit műsorszóró orosz nyelvű honlapján.

A lista élén Huang Kuang-jü (Huang Guangyu) áll, két éve még Kína leggazdagabb embere, akin egy korrupcióellenes kampányban idén statuáltak példát, 14 évi börtönre ítélve őt.

A harmadik a "vak sejkként" ismert Omar Abdul-Rahman, az egyiptomi Dzsihad vezére, aki 1993 óta van börtönben, s akit 1995-ben a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett első robbantásos merénylet szervezése miatt ítéltek el.

A negyedik Marván Bargúti, a palesztin mozgalom és a második intifáda egyik vezetője, aki 2002-ben ítéltek el négy izraeli állampolgár és egy görög szerzetes meggyilkolásának vádjával, s azóta izraeli börtönben ül.

Végül az öt legbefolyásosabb elítélt sorát Ang Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki politikus zárja. Szú Kji az 1980-as évek óta harcol hazája erőszakmentes demokratizálásáért, s 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki "a demokráciáért és emberi jogokért való erőszakmentes küzdelméért".

Hodorkovszkijról a Foreign Policy megállapította: az a tény, hogy a legismertebb oroszországi másként gondolkodó egy bebörtönzött volt olajmágnás, többet mond az ország politikai kurzusáról, mint magáról Hodorkovszkijról. "Mindazonáltal Hodorkovszkij vált Vlagyimir Putyin legkövetkezetesebb és legkitartóbb bírálójává... Folyamatosan bírálja a börtönből is a Kreml mai gazdáit, interjúkat ad, cikkeket küld orosz és külföldi lapoknak" - írta az amerikai folyóirat.

Dmitrij Medvegyev elnöknek, aki szívesen mutatkozik a reformátor és az üzleti élet védelmezőjének szerepében, a cikk szerzői szerint alighanem problémát jelent, hogy Hodorkovszkij börtönben van.

Hodorkovszkijnak nincsenek illúziói Medvegyev reformtörekvéseit illetően. A Nyezaviszimaja Gazeta című lapban azt írta: ha nem reformálja meg gyökeresen az igazságszolgáltatási rendszert, a "törvényesített erőszak" rezsimje azt kockáztatja, hogy az Oroszországban hagyományos módon, "alulról és véresen" rombolják majd le azt.

Hodorkovszkijt 2003-ban ítélték el adócsalás vádjával, de hívei szerint bebörtönzését politikai ambícióinak köszönheti, mivel Putyin akkori elnök ezekben az orosz hatalmi rendszert fenyegető, valós veszélyt látott. Jelenlegi büntetése után jövő ősszel, a következő elnökválasztás előtt öt hónappal szabadulna, de már újabb vádakat hoztak fel ellene.

A Foreign Policy úgy vélekedett: nehéz elképzelni,k hogy Hodorkovszkij szabadlábra kerülne, amíg hatalmon van Vlagyimir Putyin.