eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bár már nem ömlik az olaj a Mexikói-öbölbe, még nincs vége a katasztrófahelyzetnek

Szabó György olajbányász-kutató szerint jelentős eredmény, hogy már nem szivárog az olaj a Mexikói-öbölbe, de azt mondta, ez még csak a munka kezdete.

Április 20-a óta már több százmillió liter nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe, miután a BP cég Deepwater Horizon nevű olajfúró tornya felrobbant. A szakemberek azóta folyamatosan próbálkoznak azzal, hogy elállítsák a környezeti katasztrófát okozó olajszivárgást.

Az eddigi próbálkozások sikertelenek voltak, most azonban úgy tűnik, hogy a mélytengeri kútra erősített új olajfogó berendezés működik, és a szivárgás - ha ideiglenesen is, de - megszűnt.

Örömteli hír, hogy nem ömlik olaj a tengerbe, ám ez még nem a történet vége - kommentálta a hírt az InfoRádiónak nyilatkozó olajbányász-kutató, aki hozzátette: a szakembereknek most az a dolguk, hogy néhány napig megfigyeljék, mi az eredménye a munkájuknak, és regisztrálják az adatokat.

Szabó György szerint csak akkor lehet beszélni sikerről, ha helyreállítják a meghibásodás előtti állapotot, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően háromszoros biztonsággal zárják le a kutat.

A BP két mentesítő olajfúrást kezdett még májusban. A szakértő hangsúlyozta: hasonló történt 2000-ben is Magyarországon, amikor a szintén a BP-hez tartozó pusztaföldvári kút kitört és elsüllyedt a berendezés - akkor is mentesítő fúrással sikerült végleg megállítani a szivárgást.

Ez azt jelenti, hogy a felszínről (jelen esetben a tengerfelszínről) a szakemberek elérik a kutat, és olyan anyagokat szivattyúznak bele, amelyek biztonságosan elzárják azt - magyarázta Szabó György.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×