eur:
399.32
usd:
360.52
bux:
73635.31
2024. október 2. szerda Petra

Biden az új kormány felállítására kérte az iraki vezetőket

Az Irakban tartózkodó amerikai alelnök vasárnap este arra kérte az arab ország vezetőit, hogy tegyék félre személyes érdekeiket, és alakítsák meg négy hónappal a választások után az új kormányt.

Joe Biden külön-külön fogadta a két kormányfőjelöltet, a jelenleg hivatalban lévő Núri al-Málikit és a korábbi miniszterelnököt, Ijád Allávit.

Az irakiak a március 7-én megrendezett törvényhozási választások után még mindig várják, hogy ismertté váljon az új kabinet vezetőjének a neve és a kormány összetétele.

Az Allávi vezette Iraki Blokk 91 helyhez jutott, Máliki tömörülése, a Jogállami Szövetség pedig 89-hez a 325 tagú törvényhozásban. A harmadik a síita Iraki Nemzeti Szövetség lett 70 mandátummal. Máliki veresége ellenére küzd azért, hogy ezúttal is ő alakíthasson kormányt. Az új parlamentnek meg kell választania elnökét és annak helyetteseit, valamint az államfőt, az pedig az alkotmány értelmében a legnagyobb frakciót bízza meg kormányalakítással. Egyelőre azonban a pártok nem tudnak megállapodni a parlamenti elnökök és helyetteseik, valamint az elnöki tanács (az államfő és helyettesei) személyében.

Biden az amerikai nagykövetségen tartott fogadáson - amelyen részt vett Dzsalal Talabani iraki elnök is - arra kérte vendéglátóit, hogy a belpolitikai válság leküzdése érdekében végezzék be azt a munkát, amelyet elkezdtek. Ehhez pedig az kell, hogy a személyes érdekeket a köz ügye mögé helyezzék, a kormánynak végre legyen legitimitása, amire az iraki népnek szüksége van - folytatta az amerikai alelnök, hangsúlyozva, hogy nem kioktatás a szándéka. Egyben szorgalmazta, hogy az iraki vezetés ne hagyja, hogy más országok diktáljanak neki a belpolitikai válság felszámolása terén.

Washingtont nyugtalanítja, hogy Irakban továbbra is ingatag a belpolitikai helyzet, miközben az erőszakcselekmények folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×