eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szlovákiában is megemlékeztek március 15-ről a magyarok

Szlovákia-szerte ezrek vettek részt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörése 162. évfordulója alkalmával megtartott rendezvényeken. Szinte nem volt jelentősebb magyarok lakta település, ahol ne lett volna valamilyen ünnepség, megemlékezés.

Dunaszerdahelyen a városi ünnepségen, ahol több politikai, társadalmi, oktatási, egyházi és kulturális szervezet is képviseltette magát, több száz személy vett részt. A Szózat eléneklése után Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere szólt a jelenlévőkhöz és üdvözölte a megemlékezőket. Az ünnepi beszédek után átvonultak a Vámbéry téren található 1848-as emlékműhöz, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.

Révkomáromban a megemlékezés hétfőn délután a Jókai szobornál kezdődött színes kulturális műsorral, majd pedig a Klapka téren folytatódott ünnepi beszédekkel. A több órás rendezvénysorozat este a városi művelődési központban fejeződött be.

Pozsonyban már hagyományosan a Medikus-kertben gyűltek össze a magyarok, ahol hétfőn délután megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. Az ünnepi beszédet Duka Zólyomi Árpád, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke mondta, míg a kulturális műsort a somorjai Híd vegyes kar biztosította Hecht Anna vezényletével.

Több rendezvény volt Érsekújváron is. Délelőtt Zsapka Attila énekes adott koncertet a helyi gimnáziumban, délután pedig a Samba cukrászdában Nem engedünk a 48-ból! címnel a KultúrKorzó szövetség rendezvénye zajlott le. Ennek keretében Fabó Tibor a "március idusa mai szemmel" témában faggatta a város közéleti személyiségeit.

A Vágsellyéhez közeli Pereden a délután folyamán megkoszorúzták a helyi 1848/49-es emlékművet, majd ünnepi műsort tartottak a kultúrházban.

A szomszédos Farkasdon már vasárnap megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről. Tiszteletükre kopjafát lepleztek le.

"A jövő és a múlt között van egy kapocs, a jelen, melynek a hordozói mi vagyunk. El kell majd számolnunk nekünk is az utánunk jövő generációknak. Vigyáznunk kell arra, amire eleink is nagyon vigyáztak, minden megpróbáltatás ellenére 1848-49-ben, de a világháborúk megpróbáltatásai idején és a második világháború utáni meghurcolások során is, azt, amit a történelmi helyzet megkívánt - egyénenként és közösségként is - megcselekedni. Erről a folytonosságról kell szólnia 2010-ben is ennek az ünnepnek" - mondta a farkasdi rendezvény szónoka, Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.

A kelet-szlovákiai Kassán már szombaton ünnepeltek, s a városi temetőben megkoszorúzták a forradalom hőseinek síremlékeit.

Léván hétfő kora este szintén a temetőben lévő emlékműnél koszorúztak Csáky Pál részvételével, majd a Lévai Magyar Tanítási Nyelvű Egyházi Gimnázium diákjainak kultúrműsora következett. A koszorúzás után a helyi kultúrházban a Csemadok művészeti csoportjai léptek fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×