eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Peter Orszag magyar származásáról ír, méltatja a magyar válságkezelést

Peter Orszag, a washingtoni Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatója a hivatal honlapján kedden elhelyezett írásában magyar származásáról írt, és méltatta a magyar válságkezelést.

Orszag mindeddig kerülte a magyar származásával kapcsolatos állásfoglalást, de most a Duna partjától a Potomac partjáig című rövid bejegyzésében ír róla. A 41 éves Orszag - aki Amerika egyik vezető költségvetési szakembere, Barack Obama elnök legközvetlenebb gazdasági tanácsadóinak egyike - azt írja: "A múlt század első évtizedében, amikor Theodore Roosevelt ült az ovális irodában, dédszüleim Magyarországról az Egyesült Államokba vándoroltak ki", és hozzáteszi, ennek az évszázadnak az első évtizedében, múlt pénteken találkozott a Fehér Házban Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel.

"Édesanyámnak a nagyapja még arról mesélt, hogyan nőtt fel a Duna parton Budapesten" - írta, hozzátéve, ő még nem járt Magyarországon. Megjegyezve, neve alapján sok idegen megállítja és magyarul kezd beszélni hozzá.

Peter Orszag szerint "csodálatos" volt hallani, hogy Magyarország, az Egyesült Államok szövetségese milyen lépéseket tesz a globális pénzügyi és gazdasági válság kezelésére. Kiemelte: különösen nagy benyomást tett rá az a bátorság, amellyel Bajnai Gordon egy sor fájdalmas, de szükséges lépést tett az elmúlt évben a magyar gazdaság és pénzügyek rendbe tétele érdekében. "Rendkívüli öröm volt annak az országnak a vezetőjével találkozni, ahonnan a családom jött" - írta.

Peter Orszag - aki nem beszél magyarul, nevét is angolosan, Orzegnak ejti - azelőtt találkozott a magyar kormányfővel, hogy azt fogadta Joe Biden alelnök.

A magyar származású szakembert - akit kinevezésekor Obama barátjának nevezett - az amerikai magyar közösségek vezetői korábban megkeresték abban a reményben, hogy személyében, különösen a néhai Tom Lantos képviselő halála után új "magyar közvetítőre" találnak az amerikai kormányzat felé. A kapcsolatfelvétel azonban elmaradt.

Obama beiktatásakor, januárban az MTI-t egy washingtoni agytröszt szakembere úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket. A kongresszus költségvetési hivatala - amelynek az elnöke volt Orszag - a magyar sajtó megkeresésére annyit közölt: "Peter megerősítette, hogy családneve magyar eredetű", és "ez az egyedüli személyes információ családi származásáról", további információt sajnos nem tudnak adni.

Bajnai Gordon pénteken meghívta Magyarországra az 1968-ban Bostonban született Orszagot, aki azt mondta, szívesen ellátogat Budapestre.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×