eur:
392.54
usd:
367.36
bux:
66193.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Másképpen értékelik a rendszerváltás utáni időszakot a magyarok, mint a csehek, lengyelek és a szlovákok

Míg a csehek, lengyelek és a szlovákok többsége számára az 1989-es rendszerváltás utáni demokráciaépítés sikert jelent, addig a magyarok számára inkább csalódást - derült ki abból a visegrádi országokban készített felmérésből, amelynek eredményét ma hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

A rendszerváltás utáni demokratikus rend építését a megkérdezett csehek 63 százaléka, a lengyelek 62 százaléka és a szlovákok 59 százaléka sikeresnek minősítette, de a magyarok 47 százaléka úgy véli, hogy vereségről van szó.

"A kérdést megvitattuk magyar kollégáinkkal. Nyilvánvaló, hogy ezt az értékelést nagyban befolyásolja az egyes országok mai helyzete, s az emberek ebből kifolyólag értékelik a rendszerváltást is. Magyarországon ingatag a helyzet, feszültség van és a gazdaság sem teljesít a legjobban" - jelentette ki sajtóértekezleten Olga Gyárfásová, a pozsonyi IVO kutató-intézet elemzője.

Eltérő véleményt fogalmazott meg a visegrádi országok lakossága arról, milyen politikai és gazdasági változásokra volt szükség 1989-ben. A csehek és a lengyelek többsége - 65, illetve 56 százalék - úgy véli, hogy alapvető politikai és gazdasági változások voltak szükségesek. Szlovákiában és Magyarországon ez a nézet kisebbségben van, s csak a megkérdezettek 45-45 százaléka osztotta.

A négy visegrádi országban októberben készített nagyszabású felmérés részletes eredményét december 10-én Prágában a Visszatérés Európába címen megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián ismertetik.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×