eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Az új washingtoni nagykövet "többletlendületet" ígér

Az új washingtoni magyar nagykövet "többletlendületet" kíván vinni az amerikai-magyar viszony erősítését célzó törekvésekbe; Szombati Béla helyi idő szerint szerdán beszélt elképzeléseiről a magyar sajtó washingtoni képviselőinek.

"Nem arról van szó, hogy új célok lennének, hogy amit a magyar diplomácia eddig tett, az nem lenne jó (...) hanem arról, hogy én igyekszem ennek egy többletlendületet, láthatóságot és dinamizmust kölcsönözni" - mondta Szombati Béla, hozzátéve, komoly imázsjavító törekvései vannak.

Fontos feladatának tekinti, mondta, hogy bemutassa a gazdasági válságból való kilábalás érdekében tett magyar erőfeszítéseket, a különböző gazdaságpolitikai intézkedéseket. Arra fog törekedni, hogy elismertesse az amerikai véleményformálókkal és döntéshozókkal a magyar eredményeket - mondta, lényegesnek nevezve, hogy "a növekedés beindulásával újabb lendületet tudjunk adni a befektetéseknek".

A diplomata szerint az Obama-kormányzat megközelítése jó feltételeket teremt az európai-amerikai és a magyar-amerikai együttműködéshez. Ennek viszonylag új keletű példája, hogy a guantánamói fogolytábor bezárása tekintetében radikálisan megnőtt az együttműködési hajlandóság Európában Amerika felé.

Azt is kiemelte, "fontos, hogy életben tartsuk az amerikai érdeklődést a Nyugat-Balkán iránt, azért is, mert a térség stabilitása, európai és atlanti integrációja erőteljesen magyar érdek is".

A magyar-amerikai együttműködés fontos területének mondta Afganisztánt, valamint az energiapolitikát is. Utóbbi kapcsán megjegyezte: lényeges fenntartani az amerikaiak érdeklődését, támogatását a Nabucco gázvezeték iránt, az ugyanis "nem olyan magától értetődő, mint amilyennek első pillantásra látszik".

"Nem gondolom, hogy radikálisan mást kellene csinálnom, mint amit elődeim csináltak (...) ezeket a törekvéseket kell képviselni kezdeményező, látható, energikus módon" - mondta az MTI kérdésére válaszolva.

Arra az újságírói kérdésre, hogy szándékában áll-e a magyar kormányfő washingtoni látogatásának szorgalmazása, azt felelte: "úgy gondolom, mindenre van szándék, ami segítheti a magyar-amerikai kapcsolatokat (...) ha ez segítheti a kapcsolatokat, akkor igen". Mint mondta, minden szinten érdemes a kapcsolatokat keresni.

Szombati Béla számára, aki kedden foglalta el állomáshelyét, nem új terep az Egyesült Államok, a rendszerváltás idején a washingtoni nagykövetségen dolgozott kulturális és oktatási kérdésekkel foglalkozó diplomataként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×