Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyolc évvel a támadás után: szirénák szólnak az áldozatokért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma nyolc éve annak, hogy az al-Káida terrortámadást indított több amerikai célpont ellen. A támadás következtében leomlott a Világkereskedelmi Központ két tornya, és a Pentagon épülete is megrongálódott. A támadásnak több ezer áldozata volt.

Nyolc éve, 2001. szeptember 11-én intézett támadást az al-Káida iszlámista terrorszervezet az Egyesült Államok ellen. Egy összehangolt akció keretében több terrorista összesen négy utasszállító repülőgépet kerített hatalmába. A négy gép amerikai légitársaságok tulajdonában volt, illetve a nyugati partra tartottak.

New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, az American Airlines 11-es Boston-Los Angeles járata becsapódott a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. 17 perccel később a United Airlines 175-ös, szintén Boston-Los Angeles járata a déli toronynak ütközött.

A második becsapódást már élőben közvetítették az amerikai hírcsatornák. Az NBC tudósítója egy nagy robbanást hallott, a stúdióban dolgozók a képeken is látták, hogy mi történt.

A harmadik gép, az American Airlines 77-es Washington-Los Angeles járata Washingtonban a védelmi minisztériumának épületébe, a Pentagonba csapódott. A United Airlines 93-as Newark-San Francisco járata pedig, amelyet feltételezések szerint a Fehér Háznak akartak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban, egy Shanksville melletti mezőn zuhant le.

New Yorkban a két torony nem sokkal az ütközések után összeomlott, maga alá temetve több, a központban dolgozó embert, mentést végző tűzoltót és rendőrt. A hivatalos adatok szerint a New York-i ikertornyok elleni támadásban 2.749-en haltak meg. A terrortámadás az Egyesült Államokban összesen mintegy háromezer halálos áldozatot követelt. A World Trade Center két épületét ért terrortámadás során 343 tűzoltó halt hősi halált.

Az évforduló alkalmából a tűzoltók világszerte megemlékeztek az áldozatokról. Magyarországon a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szolgálatban lévő teljes állománya kiállt a tűzoltójárművekkel a szertárak elé, és kék lámpa használata mellett, szirénaszó nélkül, teljes védőfelszerelésben egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a terrortámadás halottairól.

Bajnai Gordon miniszterelnök közleményében azt írta, a nyolc évvel ezelőtti "aljas támadással" nem csupán az Egyesült Államok, hanem az egész világ demokratikus rendje ellen követtek el merényletet a terroristák.