eur:
401.39
usd:
366.92
bux:
74216.64
2024. október 11. péntek Brigitta

Az adózási rendszernek köszönhetően egyre több gyerek születik

A gazdasági válság ellenére töretlen a gyermekvállalási kedv Franciaországban: az Országos Statisztikai hivatal adatai szerint 2008-ban a tengerentúli területekkel együtt több mint 828 ezer francia gyermek született, 1,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és csaknem elérte a rekordévnek számító 2006-os szintet. Akkor az újszülöttek száma közelítette a 830 ezret.

Az egy nőre jutó születési szám immár meghaladja a két gyermeket, ami a legmagasabbnak számít egész Európában A statisztikai adatok azt mutatják, hogy tovább folytatódik a tendencia, és az első gyerek megszületése egyre későbbre tolódik ki. A kismamák 21,4 százaléka 35 évesnél idősebb, az apák életkora pedig még ennél is beszédesebben jelzi a folyamatot: közel egyharmaduk 30 és 34 év közötti, 23 százalékuk pedig a 35 és 39 év közötti korosztályt képviseli.

A gyermekek 52 százaléka házasságon kívül született, és ez az arány pontosan 10 százalékkal haladja meg az 1999-es szintet. Látványosan megnőtt a vegyes házasságokban született gyermekek aránya is: tíz év alatt nyolc százalékról közel 13 százalékra emelkedett.

A magas születési arány egyik fő mozgatórugóját Franciaországban a családi adózási rendszer képezi. A személyi jövedelemadót ugyanis a házastársak jövedelmének összevonásával, valamint a gyermekek számának a figyelembevételével számítják ki, és a rendszert azokra a párokra is alkalmazzák, akik csak élettársi kapcsolatban élnek.

Már egy gyerek is megtakarítást jelent

Bár a nemzetközi összehasonlításokat végző szakértők azt állítják, hogy a francia modell csak a harmadik gyermektől kezdve válik igazán érdekessé - a különböző kedvezmények következtében ugyanis a háromgyermekes családok kétharmada egyáltalán nem fizet adót - a valóság másként fest.

A szülők már az első gyermektől komoly összegeket takaríthatnak meg, az alacsony jövedelmi sávba eső párok, akiknek havi együttes keresete 2000 és 2400 euró, azaz 550 és 640 ezer forint körül mozog, gyakorlatilag már a második gyermeknél megszűnnek adót fizetni.

A hatást tovább fokozzák a gyermekek után járó különböző, fix összegű állami támogatások, például a családi pótlék, és az is sokat nyom a latban, hogy az egygyermekes édesanyák a mindössze három hónapos fizetett szülési szabadságot követően úgy állhatnak ismét munkába, hogy a gyermekükre vigyázó dada bérének jelentős részét három éven keresztül - vagyis az óvodás kor eléréséig - a társadalombiztosító fizeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×