eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Mladá Fronta Dnes: kínos és tragikomikus a magyar és a szlovák politikusok viselkedése

Kínosnak és tragikomikusnak minősítette a magyar és a szlovák politikusok viselkedését szombaton a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilap.

Érthetetlen - véli az újság -, hogy a magyar politikusok miért beszélnek még most is arról, hogy fáj nekik az egykori magyar területek - Szlovákia - elveszítése, s hasonlóan kínos, ha a szlovákok kissé nyakatekerten a Varsói Szerződés hadseregeinek 1968-as csehszlovákiai bevonulásával kötik össze Szent István ünnepét.

"A Duna menti manőverek így olyan párharcnak tűnnek, amelyben arról van szó, hogy ki a nagyobb bohóc, s éppen most ki van felül. Ugyanakkor a politikusok jóindulatúan kölcsönösen a szélsőségesek veszélyére figyelmeztetik egymást. Azt, hogy viselkedésükkel tulajdonképpen muníciót adnak nekik, már nem nagyon hangsúlyozzák" - jegyzi meg a lap.

A szlovák-magyar kapcsolatok helyzete kezd a balkánihoz hasonlítani, és mindez közel van Csehországhoz. Nem kell ugyan még senkinek sem a haját tépnie, de érdemes figyelni a fejleményekre, mert mindez segíti a nacionalisták és a szélsőségesek térnyerését mindkét országban.

"Nekünk cseheknek, akik a Duna menti jeleneteken szórakozunk, el kellene ismernünk, hogy csak azért tudunk nevetni, mert a csehszlovák-magyar problémát Csehszlovákia kettéosztásával sikeresen a szlovákok nyakába varrtuk" - zárja írását a Mladá Fronta Dnes.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×