eur:
388.49
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

A kampányban is a kalózokkal foglalkoznak

Berlinben a védelmi miniszter indítványozta az alkotmány módosítását, hogy jogi alapot teremtsenek a hadsereg számára túszejtési akciók elleni bevetésre. A nyilatkozat azzal kapcsolatban hangzott el, hogy a szomáliai partok közelében egy német teherhajó közel négy hónapon át volt kalózok fogságában. A javaslat újabb vitatéma a választási kampányban.

Franz Josef Jung hangsúlyozta, hogy a katonaságot csak akkor utasítanák a közbelépésre a túszakciók ellen, ha a rendőrség speciális alakulatai nem tudtak eredményt elérni. Mint a védelmi miniszter fogalmazott, az ilyen esetre jogi alapot kellene teremteni, ami csakis alkotmánymódosítás útján biztosítható.

Jung nem titkolta, hogy tudatosan vetette fel a témát a választási kampány kezdetén. Mint ismeretes, szeptember 27-én parlamenti választás lesz Németországban.

Nyilatkozata kapcsolatban áll a Hansa Stavanger nevű teherhajó szabadulásával. A tulajdonos kétmillió euró váltságdíjat fizetett a kalózoknak, akik négy hónapon át tartották fogságukban a hajót és személyzetét. Időközben a Hansa Stavanger befutott a kenyai Mombasa kikötőjébe, és a matrózok hazaindultak Németországba.

A védelmi miniszter javaslata berlini politikai körökben komoly ellenzésre talált. Az igazságügy miniszter kijelentette, nem lát okot az alkotmány megváltoztatására, mert az Atalanta nevű NATO akció keretében a német hadsereg eleve fel van jogosítva a kalózokkal szembeni beavatkozásra.

Az ellenzéki szabaddemokraták jogügyi szakértője is hasonló szellemben nyilatkozott és rámutatott arra, hogy a Hansa Stavanger egyedi esete még távolról sem indokolja a német alkotmány módosítását. Steinmeier külügyminiszter is bírálta az indítványt és kifejtette, hogy a négy hónapos fogságból szabadult matrózok esetéből nem szabad politikai tőkét kovácsolni.

Eredetileg Schäuble belügyminiszter pendítette meg a hadsereg bevetésének engedélyezését emberrablási akciók felszámolásába illetve jogi alap megteremtését ilyen esetekre. Javaslata már akkor heves ellenzést váltott ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×