eur:
400.09
usd:
367.04
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Magyarország hivatalos felkérést kapott guantánamóiak befogadására

Magyarország csütörtökön hivatalosan is felkérést kapott guantánamói foglyok befogadására az amerikai féltől - tájékoztatta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő azt követően, hogy az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja tárgyalt a Külügyminisztérium képviselőivel.

"Daniel Fried tájékoztatott arról, hogy az amerikai adminisztráció hivatalosan felkéri a magyar kormányt: vizsgálja meg guantánamói fogvatartottak befogadásának lehetőségét, és erre vonatkozóan információkat adott át" - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Az amerikai különmegbízottat Szabó Vilmos államtitkár és Várkonyi László szakállamtitkár fogadta.

A megbeszélésen Várkonyi László elmondta: a magyar kormány a nemzetközi jogi és emberi jogi rendszert erősítő és az egész transzatlanti közösség hitelét növelő döntésnek tartja a fogolytábor felszámolását - olvasható a közleményben.

A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy kormány kész minden kérést, opciót alaposan megvizsgálni. Várkonyi László felhívta a figyelmet arra, hogy a végleges döntés előtt parlamenti konzultációk szükségesek - tette hozzá

Az amerikai partnerekkel folytatódik az egyeztetés - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Daniel Fried a magyar kormány mellett tárgyal a parlamenti pártok képviselőivel is. A diplomata Madridból érkezett Budapestre. A szerdai megbeszéléseken az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok. Guantánamón jelenleg mintegy 240 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Forró téma
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságba kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×