eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Románia: több évtizedes lemaradás a nyugat-európai szinthez képest

Románia évtizedek múlva éri csak el az Európai Unió általános fejlettségi szintjét, áll a Moody's Investors Service Londonban kiadott éves értékelésében. A londoni elemzői és hitelminősítői közösségben Magyarország euróövezeti csatlakozására 2014-et tartják a legkorábbi lehetséges időpontnak. A magyar adóskockázati besorolás - elsőrendű "A2" - négy fokozattal jobb Romániáénál a Moody's listáján.

Románia jelentős gazdasági és intézményi fejlődést ért el az elmúlt egy évtizedben, ezzel együtt is azonban további évtizedek múlva éri csak el az Európai Unió általános fejlettségi szintjét, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott éves értékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint az "A1" szintű devizaadósi országplafon, valamint a szuverén kötvényadósságra érvényes, stabil kilátással nyilvántartott "Baa3"-as - épphogy befektetői - kockázati osztályzat tükrözi az elmúlt tíz év javulását.

A román gazdaság fejlettsége azonban az EU-csatlakozás előtt végrehajtott szerkezeti reformokkal együtt is "szerény" a nyugat-európai EU-gazdaságokéhoz mérve, és még több évtizedbe telik, mire Románia ezt a lemaradást be tudja hozni, áll a Moody's elemzésében.

A "Baa3"-as besorolás - Bulgáriát nem számítva - még a többi új EU-tagállam adósosztályzatához képest is alacsony, teszi hozzá a hitelminősítő.

A román gazdaság az elemzés szerint a túlfűtöttség jeleit kezdi mutatni. A belső piacra kiáramló hitelezés tavaly 62 százalékkal nőtt; 2007 volt a hetedik olyan év egymás után, amelyben 30 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a hitelkiáramlás.

A GDP-arányos belső hitelállomány azonban még mindig igen alacsony az euróövezeti szinthez képest, jelezve, hogy a pénzügyi rendszernek még nagyon sokat kell mélyülnie.

A Moody's felidézi, hogy a román kormány fenntartja a 2012-es céldátumot az ERM-II. átváltási rendszerhez történő csatlakozásra, ami legkorábban 2014-ben tenné lehetővé az euróövezeti belépést.

A hitelminősítő szerint ez utóbbi időpont "lehetségesnek tűnik, viszont egyre ambiciózusabbá válik, ahogy bármiféle érdemi gazdasági és intézményi reform nélkül múlik az idő".

A londoni elemzői és hitelminősítői közösségben Magyarország euróövezeti csatlakozására is 2014-et tartják a legkorábbi lehetséges időpontnak. A magyar adóskockázati besorolás - elsőrendű "A2" - négy fokozattal jobb Romániáénál a Moody's listáján.

A hitelminősítő csütörtöki londoni elemzése szerint Románia "rendezetlen belpolitikai környezete" lelassította a szerkezeti reformokat, a privatizáció gyakorlatilag leállt, sőt a kormány most tárgyalja egy állami energiaipari csoport létrehozásának lehetőségét.

A közvetlen államadósság a GDP-érték 13 százaléka, a kormányzati bevételeknek pedig a 39 százaléka volt 2007 végén. Ezek nagyon előnyös mutatók a "Baa" sávban lévő szuverén adósok 26, illetve 106 százalékos középértékéhez, és a többi térségbeli új EU-tagállam arányszámaihoz képest is. Lengyelországban 47 és 117 százalék, Csehországban 30 és 76 százalék, Magyarországon 66 és 151 százalék volt tavaly e két mutató.

Ezeknek az országoknak azonban magasabb a gazdasági fejlettségi szintjük, ami lehetővé teszi a nagyobb adósságteher kényelmesebb elviselését, áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében, amely kiemeli, hogy a román folyómérleg-hiány tavaly elérte a GDP-érték 14 százalékát, és a béremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×