eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Hamisításban Kína után Németország vezet

A német ipar számára egyre nagyobb gondot okoz a hamisítványok terjedése. Noha a jogvédelemről a napokban megállapodás született Berlinben a német és a kínai igazságügyi miniszter között, gazdasági körökben csak óvatos derűlátással nyilatkoznak a kétoldalú egyezmény várható hatásairól.

A Balti-tenger alatt tervezett kőolajvezeték megépítésében résztvevő Vietz Pipeline Equipment nevű hannoveri cég végleg beszüntette az együttműködést eddigi kínai partnerével, mert az szemrebbenés nélkül lemásolta a német cég műszaki rajzait, és ezáltal milliós jövedelemre tett szert.

A Vietz Pipeline Equipment esete távolról sem egyedi, így mind több német vállalat próbál más irányba tapogatózni, ha fennáll a birtokában lévő szabadalom jogtalan eltulajdonításának a veszélye.

Köztudott, hogy Kínában hagyják leggyakrabban figyelmen kívül a szabadalmi jogokat, és a legtöbb hamisított áru is Kínából érkezik. A német gazdaságnak ez idén már legalább 15 milliárd euró veszteséget okoz - 2 milliárddal többet, mint tavalyi.

Emellett becslések szerint mintegy 70 ezer német munkahely is veszendőbe megy a hamisítások miatt. A német gépgyártók szövetségének elnöke azonban utalt arra is, hogy a hamisítások terén Kína után Németország áll a második helyen, ezért is bizonyulnak kemény diónak a pekingi kormánnyal folytatott jogvédelmi tárgyalások.

A berlini gazdasági minisztérium felmérése szerint világviszonylatban 150 milliárd euró kárt okoznak a hamisítványok, amelyeknek legalább a felét a luxus-cikkek, kiváltképpen divatáruk teszik ki.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×