eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ezer brit katona készül a Balkánra megakadályozni az etnikai tisztogatást

Nagy-Britannia ezer katonát küld a Balkánra, kimerítve ezzel összes tartalékait. Az egység azonnal küldését azért határozták el, mert London attól fél, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása etnikai tisztogatáshoz vezethet.

A brit egység a NATO vezette koszovói ENSZ-erő (KFOR) részeként teljesít szolgálatot, a katonák küldése azonban éles belpolitikai vitát váltott ki Londonban. Parlamenti képviselők és egykori vezérkari főnökök is "felelőtlennek" és "elmebajosnak" minősítették a döntést, mert szerintük a brit hadsereg már így is elérte teljesítőképessége határát.

A Balkánra küldendő újabb egységgel immár 1400 brit katona állomásozik külföldön - ilyen magas ez a szám utoljára az iraki háború "végén", 2003 májusában volt.

Közben a hadsereg emberhiánnyal küzd; nincs olyan gyalogos zászlóalj, ahol meglenne a kellő létszám, és minden 14. katona nem elég egészséges az aktív szolgálathoz. A következő hetekben mégis több tízezer légi deszantost hajóznak be Afganisztán felé is, hogy megerősítsék a tálibok várható tavaszi offenzívája előtt a nemzetközi erőket.

Ráadásul már most tudni lehet azt is, hogy a dél-afganisztáni Helmandban állomásozó brit egységeknek további erősítést kell majd küldeni még tavasszal.

A koszovói erősítést kommentálva egy név nélkül nyilatkozó magas rangú brit katonatiszt elismerte: rendkívüli helyzettel kell megbirkózni, és csak imádkozhatnak, hogy semmi ne történjen a következő hónapokban.

Sir Michael Boyse admirális azonban attól tart, hogy a túl sok vállalás miatt a katonák nem kapnak elég jó kiképzést - mert erre nincs idő. A nagy-britanniai Defence Association ügyvezető igazgatója, John Muxworthy parancsnok pedig felelőtlennek nevezte a kormányt, amiért szinte az egész tartalékos haderőt külföldön veti be - ez szerinte annak a következménye, hogy 25 éve alulfinanszírozzák a hadsereget.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×