eur:
395.71
usd:
367.07
bux:
73933.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Hétfőn repülhet először a legmodernebb vadászgép

A tervek szerint hétfőn emelkedhet először a levegőbe a világ legújabb, és minden bizonnyal legmodernebb vadászbombázója, az F-35 Lightning II első sorozatban gyártott példánya. A többfeladatú repülőgép évtizedekre meghatározza majd a Nyugat katonai repülését.

Gigantikus költségek

A Pentagon programirodájának igazgatóhelyettese a múlt héten azt valószínűsítette, hogy hétfőn repülhet először az F-35-ös. Ha David Heinz dandártábornoknak igaza lesz, órákon belül a levegőbe emelkedhet a különleges repülő a Lockheed Martin Texasban lévő, Fort Worth-i tesztbázisán.

Az F-35-ös program korábban a Joint Strike Fighter (többfegyvernemi vadászbombázó) néven futott, néhány hónapja keresztelték el a típust Lightning II-nek, a második világháború híres amerikai vadászbombázója, a P-38 Lightning (Villám) előtt tisztelegve.

Ahogy a programcím is mutatja, a hatalmas költségvetésű, mintegy 276,5 milliárd dolláros (mintegy 53 ezer milliárd forint!) projektben több haderőnemnek, a légierőnek, a haditengerészetnek és a tengerészgyalogságnak is alkalmas modern vadászbombázót építettek. Ez azt jelenti, hogy gép alkalmas lesz hajófedélzeti üzemeltetésre is.

A típus az Egyesült Államok haderejében főként az F-16-os és F-18-as típusokat váltja majd a következő évtizedekben. A cserét nem kell elkapkodni, hiszen a Falconok és Hornetek legújabb változatai jelenleg is élenjáró fegyvernek számítanak. (Az F-15 Eagle és az F-22 Raptor típusok képességeiről nem is beszélve.) Az amerikai erőknek a tervek szerint közel 2400 repülőgépet gyártanak majd le 2027-ig.

A szuperszonikus repülőgép több ország összefogásával készül: jelenleg Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Törökország, Kanada, Ausztrália, Dánia és Norvégia tagja a programnak. A tervek szerint ezek az országok 2014-ig megvásárolják F-35-öseiket, így a legyártandó gépek száma háromezer fölé is emelkedhet.

A Pentagon - tekintettel a tetemes költségekre - szeretné minél előbb elindítani az exportot, az első vásárlók Izrael, Spanyolország és Szingapúr lehetnek.Multifunkcionális képességek

Az F-35 Lighting II együléses, egy hajtóműves többfeladatú harci repülőgép, amely alkalmas vadászfeladatokra, a földi csapatok közvetlen támogatására és taktikai bombázásra egyaránt.

A költségek alacsonyan tartása érdekében három altípust alakítanak ki, amelyek 80 százalékban megegyeznek. Az F-35A a legkönnyebb változat, egy hagyományos felszállótávval rendelkező gép, amely az Egyesült Államok légierejében az F-16-ost és az A-10 Thunderbolt II csatarepülőt váltja majd fel 2011-től. Utóbbi feladatkör ellátásához egy 25 milliméteres gépágyút építettek a repülőbe.


Rengeteg típusú fegyvert hordozhat (kép: Wikipedia)

Az F-35B rövid felszállótávval és a függőleges leszállás képességével rendelkezik, amely a tengerészgyalogság Harrier II-eseit és F/A-18 Hornetjeit váltja 2012-től. Az F-35C a nagy hordozókról üzemel majd, így a haditengerészet Hornetjeit válthatja 2012-től.

A gép részletes adatai természetesen egyelőre titkosak, az viszont biztos, hogy építésekor széles körűen alkalmazzák a lopakodó technológiát, így radarokkal nehezen észlelhető. Az F-35-ösöhöz rakéták és bombák egész seregét alkalmazhatják (klikk a képre).A névadó előd

A kétmotoros, formabontó kialakítású P-38-as egyike a második világháború legsikeresebb és legjobb harci repülőgépeinek.

A korszakban elképesztően erősnek számító fegyverzete - négy 12,7 mm-es és egy 20 mm-es gépágyú - mind vadászgépként, mind csatarepülőként hatalmas tűzerőt biztosított számára, alkalomadtán egy hajót is el tudott süllyeszetni. Egy-másfél tonna bombát is szállíthatott.

A gép az európai és a csendes-óceáni hadszíntéren is bizonyított, egy P-38-assal lőtték le például a legnagyobb japán stratégát, Iszoroku Jamamatót szállító repülőt 1943. április 17-én. Sok vadászrepülő ász használta a típust, többek között Richard Bong és Thomas McGuire is.

A P-38-as történetének egyik kevésbé dicsőséges fejezete, hogy Antoine de Saint-Exupery francia felfedező és tudós egy P-38-assal repült, amikor egy német FW-190D vadászgép pilótája lelőtte Lyon térségében.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×