eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Men entering credit card information using laptop computer keyboard. Online shopping concept
Nyitókép: Poike/Getty Images

Temu-botrány: már a GVH-nál támadják a magyar online piacot letaroló kínai céget

A kínai webáruház néhány hét alatt a második legnagyoabb hazai internetes kereskedő lett, ezt most egy szakmai szervezet próbálja támadni egy versenyhivatali beadvánnyal.

Mint az Infostart is beszámolt róla, a hazai internetes kereskedők aggódva nézik a kínai Temu gyors piacszerzését. A GKID januári felmérése szerint amíg a külföldről is rendelő ügyfeleknek szeptemberben még csupán 0,5 százaléka vette igénybe a Temu szolgáltatását, addig az elmúlt hónapban ez az arány már elérte a 29 százalékot. A kínai webáruház vásárlószámban már az Alza előtt állt idén januárban hazánkban és e tekintetben kizárólag az eMAG előzi meg a piacon.

A hwsw.hu most azt írja, hogy a versenytársak eddig többnyire tehetetlenül szemlélték, hogy a PDD Holdingshoz tartozó cég a piacszerzés érdekében nem riad vissza attól, hogy esetenként jelentős veszteséggel árulja termékeit, ezzel együtt működése a kötött uniós és nemzeti jogszabályi/adózási környezethez képest lényegesen rugalmasabb. Most viszont az egyik legnagyobb hazai e-kereskedői szövetség, az Ecommerce Hungary közölte, hogy a szövetség egy versenyhivatali beadványt készít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számára, melyben felsorolja a Temu vélt jogsértéseit.

Ormós Zoltán, az Ormós Ügyvédi Iroda alapítója és a szövetség alelnöke szerint rengeteg a jogsértés a Temu oldalán, "egy magyar webshop már rég megütötte volna a bokáját", de nem tért ki konkrét esetekre, ugyanakkor elmondta, hogy a csatlakozni kívánó kereskedők a beadványból pontosan tájékozódhatnak a részletekről.

A Gazdasági Versenyhivatal a portállal azt is közölte, eddig csak egyetlen fogyasztói panasz érkezett hozzájuk a Temuval kapcsolatban, de az sem tartozott valójában a hatáskörükbe.

A kínai webshop is is reagált az esetleges GVH-beadványra: "A Temu eltökélt abban, hogy megfeleljen minden olyan ország törvényi szabályozásainak, melyben működik."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×