eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Men entering credit card information using laptop computer keyboard. Online shopping concept
Nyitókép: Poike/Getty Images

Temu-botrány: már a GVH-nál támadják a magyar online piacot letaroló kínai céget

A kínai webáruház néhány hét alatt a második legnagyoabb hazai internetes kereskedő lett, ezt most egy szakmai szervezet próbálja támadni egy versenyhivatali beadvánnyal.

Mint az Infostart is beszámolt róla, a hazai internetes kereskedők aggódva nézik a kínai Temu gyors piacszerzését. A GKID januári felmérése szerint amíg a külföldről is rendelő ügyfeleknek szeptemberben még csupán 0,5 százaléka vette igénybe a Temu szolgáltatását, addig az elmúlt hónapban ez az arány már elérte a 29 százalékot. A kínai webáruház vásárlószámban már az Alza előtt állt idén januárban hazánkban és e tekintetben kizárólag az eMAG előzi meg a piacon.

A hwsw.hu most azt írja, hogy a versenytársak eddig többnyire tehetetlenül szemlélték, hogy a PDD Holdingshoz tartozó cég a piacszerzés érdekében nem riad vissza attól, hogy esetenként jelentős veszteséggel árulja termékeit, ezzel együtt működése a kötött uniós és nemzeti jogszabályi/adózási környezethez képest lényegesen rugalmasabb. Most viszont az egyik legnagyobb hazai e-kereskedői szövetség, az Ecommerce Hungary közölte, hogy a szövetség egy versenyhivatali beadványt készít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számára, melyben felsorolja a Temu vélt jogsértéseit.

Ormós Zoltán, az Ormós Ügyvédi Iroda alapítója és a szövetség alelnöke szerint rengeteg a jogsértés a Temu oldalán, "egy magyar webshop már rég megütötte volna a bokáját", de nem tért ki konkrét esetekre, ugyanakkor elmondta, hogy a csatlakozni kívánó kereskedők a beadványból pontosan tájékozódhatnak a részletekről.

A Gazdasági Versenyhivatal a portállal azt is közölte, eddig csak egyetlen fogyasztói panasz érkezett hozzájuk a Temuval kapcsolatban, de az sem tartozott valójában a hatáskörükbe.

A kínai webshop is is reagált az esetleges GVH-beadványra: "A Temu eltökélt abban, hogy megfeleljen minden olyan ország törvényi szabályozásainak, melyben működik."

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 29. 21:26
×
×
×
×