eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 8. péntek Mária
Nyitókép: Pexels.com

Ársapkák nélkül őrült drágulás lenne Magyarországon

A GKI számításai szerint az összes ár felszabadítása éves szinten 261 ezer forinttal, havi szinten 22 ezer forinttal terhelné a családi kasszát.

Magyarországon emelkednének legnagyobb mértékben a fogyasztói árak az ársapkák nélkül – derül ki a GKI Gazdaságkutató Intézet legfrissebb elemzéséből, amit a Napi.hu szemlézett.

Mint olvasható, májusban a kilencedik legmagasabb áremelkedést regisztrálták Magyarországon az unión belül, de a 10,8 százalékos adat annak fényében különösen magas szint, hogy nálunk széles körben befagyasztották az árakat, amely – az üzemanyagáraktól eltekintve – nem jellemző a többi tagállamra.

Az unió harmadik legrosszabb inflációs mutatójával 31,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak 2015 óta, az elmúlt hét évben. Az árrögzítés nélkül messze vernénk az uniós mezőnyt – teszi hozzá a GKI.

Az intézet a – KSH 2021-es fogyasztói kosár alapján – kiszámította, mekkora áremelkedést okoznának azok a termékek és szolgáltatások, amelyek árai jelenleg rögzítettek, ha azokat valós piaci áron kellene megvásárolni. Eszerint

összesen 19 százalékponttal lenne nagyobb az árak növekedése a mértnél, ami a júniusi 11,7 százalékos árindexet közel 31 százalékra emelné.

A GKI szerint a hazai és az uniós árindex összehasonlítását ez a számítás jobban tükrözi. Ez alapján az élen álló Észtország 20 százalékos drágulási üteme nem is olyan magas.

A gazdaságkutató számítása alapján egy főre vetítve az összes ár felszabadítása éves szinten 261 ezer forinttal, havi szinten 22 ezer forinttal terhelné a családi kasszát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×