eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nemcsak az emberekre veszélyes a kánikula

27 Celsius-foknál magasabb környezetben már csökken a szerverek teljesítménye, a tartós hőség pedig visszafordíthatatlan üzleti károkat is okozhat a vállalati IT-rendszerben – hívják fel a figyelmet szakértők.

Nyáron sok szó esik a kánikuláról és a folyadékpótlásról, de arról kevesebb, hogy az informatikai eszközöknek és szervereknek is kimondottan nagy kihívás a hőségben a munka. A gépek számára az ideális üzemi hőmérséklet 20-24 Celsius-fok között van, ha ennél tartósabban melegebb közegben kell működniük a szervereknek, az lassuláshoz, leálláshoz és az élettartam csökkenéséhez vezet, esetenként pedig a szerver gép visszafordíthatatlan károsodáshoz, adatvesztéshez is.

„Ha a hőség miatt leáll a vállalati szerver, akkor megáll az iroda működése, elérhetetlen lesz a weboldal, az e-mail rendszer, a központi fájlok, esetenként még a számlázás is. Mindez azonnal forintosítható károkat jelent a cégvezetőknek. Szerencsés esetben minimális adatvesztéssel és a munkamegállás kellemetlenségével kell számolni, de az is előfordulhat, hogy a hőség miatt a túlhevülő szerverek visszafordíthatatlanul károsodnak" – foglalja össze a helyzetet Fodor Zoltán, a szerver hosztinggal és szerver üzemeltetéssel foglalkozó DoclerNet Hosting Kft. vezető rendszergazdája.

A szakember szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az irodák hűtése mellett több figyelmet kellene szentelni a szerverek hűtésére is. „Tapasztalataink szerint a hazai kis- és közepes vállalatoknál a legkritikusabb a helyzet. Esetükben a fő üzletviteli tevékenység mellett, jellemzően kevesebb figyelem marad például a szerverek ideális elhelyezésére, megfelelő hűtésére, noha sokszor a teljes vállalat működése függ egy-egy ilyen géptől” – tette hozzá.

Milyen hibákhoz vezethet a hőség?

  • Csökkenő teljesítmény. A nem megfelelő hűtéssel rendelkező szerver először a CPU működési frekvenciáját csökkenti, lassítva annak teljesítményét, a hálózat működését, az adatbázisok és fájlok elérését.
  •  A túlhevülés rendszer leállást okoz.Amennyiben a szerverek tartósan, 30 fok feletti környezetben működnek, a gépek saját ventilátorai sok esetben nem tudják biztosítani a megfelelő hűtést, ilyenkor a védelmi rendszer automatikusan, legtöbbször figyelmeztetés nélkül lekapcsolja a szervert.
  • Nemzetközi kutatások szerint 5 fokos tartós túlhevülés akár 2 évvel is megrövidítheti a szerver, és a benne lévő komponensek (alaplap, HDD, SSD, CPU, RAM) élettartamát.A tartós túlhevülés hozzájárulhat a gép főelemeinek élettartam csökkenéséhez. Vagyis előbb kell majd lecserélni és költségeket vállalnia a cégnek, mint feltétlenül szükséges lenne, sőt súlyosabb esetben visszafordíthatatlan adatvesztéssel járó károsodása is előfordulhat.

Ha el akarjuk kerülni, hogy a hőség kárt tegyen a vállalati szerverekben, gondoskodni kell a szerverek megfelelő hűtéséről. Azonban a tartósan és egyenletesen alacsony hőmérséklet biztosítása nem feltétlenül egyszerű és nem is olcsó feladat.

„Ha egy cégvezető nem szeretne jelentős költségeket vállalni a hűtés kialakításához az lehet a legköltséghatékonyabb megoldás, ha korszerű adatközpontban helyezi el a vállalati szervert. Ennél még hatékonyabb, ha a szervert kibérli az adatközpontban, vagy előfizet egy virtuális szerver szolgáltatásra. Ez a megoldás azt is jelenti, hogy nem csupán a szerverek biztonságos elhelyezése, az állandó működése, meghibásodás esetén az azonnali csere biztosított, de ugyanígy a távoli elérés és az egyenletes hűtés is” – közölte Fodor Zoltán, aki szerint a biztonság ma már egyáltalán nem luxus.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×