Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fontos változás jön a lakásbérlésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2018. január 1-jétől változhat a mobilitási célú lakhatási támogatás (adómentes albérleti térítés) szabályozása. Az Országgyűlés elfogadta azt az adótörvény csomagot, mely révén övőre várhatóan még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást a munkáltatójuktól.

A mobilitás célú lakhatási támogatást a munkaviszony létrejöttét követő 5 éven keresztül adhatja a munkáltató változó mértékben a munkavállalóinak. A foglalkoztatás első 24 hónapjában adómentesen havonta a minimálbér 40 százalékáig terjedhet idén a juttatás értéke, de január 1-jétől maximálisan a minimálbér 60 százaléka lehet majd. A 2018-ra várható 138 ezer forintos minimálbér estén ez

havi 82 800 forintos adómentes juttatást jelenthet majd.

A foglalkoztatás második 24 hónapjában már kevesebbet adhat a munkáltató. A havi érték idén a minimálbér 25 százalékáig terjedhet lehet, jövőre azonban 40 százalék lehet. Ezt követően még 12 hónapig 20 százalékos támogatás lenne adható adómentesen 2018-ban a 2017-es 15 százalékos maximum helyett - írj a Napi.hu.

A támogatás adómentességének feltétele, hogy a munkavállaló legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesítsen a munkáltatóval, és  állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 kilométerre legyen egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja.