eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A kicsi, vékony hasábokat szeretjük, ezért módosítják az előírást

A kicsi, vékony hasábokat szeretjük, ezért módosítják az előírást

Módosítják az Élelmiszerkönyvet a gyorsfagyasztott hasábkrumplik terméktesztje után, felesleges ugyanis az a korlátozás, hogy mennyi lehet a kisebb krumplidarabok aránya a csomagban - mondta a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. Pleva György hozzátette: alapvető minőségi problémákat nem találtak a megvizsgált termékeknél, csak a szokásos termékjelölési hibákat.

A kicsi, vékony hasábokat szeretjük, ezért módosítják az előírást

Elég széles a termékkör, ezért az ízesítetlen, talán leginkább összehasonlítható termékekre szűkítették a tesztelt termékek körét. 16 ilyen terméket vizsgáltak az élelmiszerboltok polcain – mondta el a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

„Alapvetően azt állapítottuk meg, hogy

nincs probléma ezekkel a termékekkel.

Jelölési hibákat szinte minden terméknél találtunk, de élelmiszer-biztonságiakat szerencsére nem” - hangsúlyozta Pleva György.

A tesztet az évek óta megszokott módon végezték: először az élelmiszer-biztonsági problémákat vizsgálták. Mivel növényi termékről van szó, a talajból felvehető szennyező anyagokat: nehézfémeket vizsgálták. Ezekből határérték alatti mennyiséget találtak. Megnyugtató volt az eredmény a növényvédő-szerekből megmaradt maradékok mennyiségét tekintve is – tette hozzá a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

„Nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék egyik termékben sem”

- jelentette ki Pleva György.

Az Élelmiszerkönyv gyorsfagyasztott hasábburgonyákról szóló fejezete két osztályra sorolja a termékeket a minőségi paraméterek alapján. Ezek elsősorban érzékszervi tulajdonságok, például a zöldült, a 2,5 centinél rövidebb, a széledarabok, valamint foltos hasábok mennyisége szerepel előírásként – ismertette a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

„Láttuk, hogy ez az előírás módosításra szorul, mert a tapasztalatok szerint ez indokolatlan minőségi kategória, mert sokan éppen

a kisebb, vékonyabb darabokat keresik.”

Pleva György elmondta, ezen a ponton találtak három minőséghibás terméket, amelyekben a foltos hasábburgonyák mennyisége volt a határérték fölött.

„Foltos hasábburgonyát senki nem szívesen fogyaszt el.”

Ezért a gyártók körülbelül 500 ezer forintos bírságra számíthatnak – mondta el a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Pleva György hozzátette, szokás szerint kedveltségi vizsgálatot is végeztek, ennek során a laboratóriumi vizsgálatok mellett laikus kóstolók is tesztelik a termékeket. Különböző súlyozással értékelik a termék alakját, színét, ízét, illatát, ezek alapján kialakult egy végső sorrend, amely a Nébih honlapján meg is tekinthető – mondta a szervezet élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×