eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ezért jó a PokémonGo az államnak

Ezért jó a PokémonGo az államnak

A magyar költségvetés megkapja az áfát azután is, ha egy magyar ember pokecoin-t vásárol a Pokemon Go alkalmazásban - mondta az InfoRádióban az RSM pénzügyi csoportvezetője.

„A játék nagyobb része ingyenes, viszont bizonyos előjogokért fizetni kell. Ahol pedig egy szolgáltatásért fizetni kell, ott adózás is felmerül” – hangsúlyozta Sztankó Dániel.

Az RSM pénzügyi csoportvezetője hozzátette, az az első kérdés, hogy amikor pokecoin ellenében veszünk különböző eszközöket, akkor azok áfa szempontjából minek minősülnek: terméknek vagy szolgáltatásnak.

„A virtuális valóságban ezek virtuális tárgyaknak tűnnek, de a jog ezeket nem birtokba vehető dologként, hanem egyfajta előrébb jutási jogként kezeli, és szolgáltatásnak minősül” - magyarázta Sztankó Dániel.

A szakember az ilyen nemzetközi tranzakciók adózásáról azt mondta, azt kell eldönteni, hogy a szolgáltató vagy a vevő országának van adóztatási joga. Erre a teljesítési hely szabályai irányadók, és más a termékek és a szolgáltatások esetén is.

„Mivel ebben az esetben szolgáltatásról van szó, ha a szolgáltatás helye Magyarország, akkor itt kell adót fizetni. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatásnyújtónak áfát kell felszámolnia és befizetnie a magyar államnak. Mondhatjuk, hogy a Pokémon Go sikeréből a magyar államkassza is részesül” - hangsúlyozta Sztankó Dániel.

Az adófizetés módjáról a szakember kifejtette, az egyszerűsítéséhez született egy egyablakos rendszer, amelynek az a lényege, hogy a szolgáltatásnyújtó a saját országában jelentkezik be: az adóhatóságánál jelzi, hogy mennyi adóköteles bevétele volt; ebben az esetben mennyi pokecoin-t adott el Magyarországon, és ebből mennyi bevétele származott, majd bevallja az ehhez kapcsolódó áfát.

„Leggyakrabban a brit adóhatósághoz folynak be ezek a pénzek, ott egy külön elszámolási mechanizmuson keresztül a bevallások alapján szétosztja a tagállamok között” - mondta Sztankó Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×