eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Varga: közel a teljes foglalkoztatottság

A meglévő munkahelyek hatékonyságának növelése lehet a gazdaságpolitika következő feladata, miután egyre közelebb kerül a teljes foglalkoztatottság - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádióban úgy fogalmazott: eközben több programot indíthatnak, hogy a közfoglalkoztatottak könnyebben visszakerüljenek a munkaerőpiacra.

„Közelítünk ahhoz a ponthoz, amikor már nem az lesz a kérdés, hogyan lehet tovább csökkenteni a munkanélküliek számát, hanem az, hogyan lehet a területi különbségeket eltüntetni, és hogyan lehet a foglalkoztatott munkaerő hatékonyságát javítani” - mondta a nemzetgazdasági miniszter, azt kommentálva, hogy a KSH legfrissebb jelentése szerint egy év alatt 76 ezerrel, 234 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. Április és június között 1,8 százalékponttal 5,1 százalékosra mérséklődött a munkanélküliségi ráta. Varga Mihály kiemelte azt is, hogy a 15-64 évesek korcsoportjában a foglalkoztatási arány 2,6 százalékponttal 66,4 százalékra emelkedett.

A tárcavezető az eddigi sikeres programok közé sorolta, hogy a munkahelyvédelmi programmal 900 ezer munkahelyet tudtak támogatásban biztosítani, míg a fiatalok munkanélküliségi mutatója közel 30 százalékról 13 százalékra csökkent hat év alatt.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a közfoglalkoztatottaknak 15 százaléka kerül vissza a munkaerőpiacra. "Szeretnénk programokat indítani, főleg a téli hónapokban, amelyek képessé teszi az itt dolgozó embereket, hogy könnyebben visszaintegrálódjanak a munkaerőpiacra" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×