eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Nébih szerint is jók a magyar saláták

Főleg jelölési hibákat talált a Nébih átfogó termékvizsgálata a zöldségkeverékeknél és a jégsalátánál. A hatóság elnök-helyettese az InfoRádióban azt mondta: 12 jégsalátát és 23 előrecsomagolt salátakeveréket vizsgáltak a laborokban.

Jordán László elmondta, a hatósági vizsgálat az előállítástól a becsomagolt, kész termékig vizsgálta a folyamatot. A higiéniai és az egyéb előírásoknak való megfelelés mellett laboratóriumi vizsgálatokat is végeztek, hogy mikrobiológiai szennyezéseket megtalálják, valamint nézték a növényvédőszer-maradékokat és azt is, hogy a csomagolóanyagból oldódnak-e ki káros anyagok.

A hatósági vizsgálat részét képezte ezen túl a jelölési megfelelőségek ellenőrzése. Itt találtuk a legtöbb problémát. Az előállítás és a laborvizsgálat során mindent rendben találtunk, a jelölések több mint felénél azonban volt rendellenesség. Eljárást is kellett indítani.”

Ha kisebb fajsúlyú volt, felszólítást fog kapni a gyártó a hiba kijavítására, súlyosabb esetén bírságot szab ki a hatóság – jelezte a Nébih elnök-helyettese.

A jégsaláta esetében a laborvizsgálati eredmények között olyan, ami jogsértést jelent: találtunk olyan növényvédő szerből származó hatóanyagot, ami Magyarországon nincs engedélyezve jégsalátára. Élelmiszerbiztonsági kockázatot nem jelent, a mennyisége sem volt problémás, de mivel nem engedélyezett, jogsértésnek minősül, el kell járnunk.”

Jordán László elmondta a jégsaláták vizsgálatánál nézték a küllemet; mennyire ép, egészséges a salátafej, nincs-e rajta barnulás, összetörve a levél, esetleg belekóstolt-e kártevő, de semmi ilyesmivel nem találkoztak.

Meg is kóstolták a salátákat, össze is hasonlították őket, az volt a legkedveltebb, ami nem volt kesernyés, üde, roppanós, lédús és finom volt.”

A Nébih elnök-helyettese kiemelte, összességében jók lettek az eredmények, élelmiszerbiztonsági kockázatot nem jelentenek, bátran lehet fogyasztani, annál inkább, hiszen az egészséges étrend alapját jelentik a különböző saláták.

A vizsgált 35 salátából egy volt külföldi eredetű, tehát a hazai salátákat bátran lehet fogyasztani” - hangsúlyozta Jordán László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×