INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Négy százalékkal nőtt szeptember végéig az autógyártás Csehországban

InfoRádió / MTI
Összesen 973 127 személygépkocsit gyártottak az idei első háromnegyed évben a csehországi autógyárak, ami négy százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában - közölte a cseh autóipari szövetség szerdán.

A legnagyobb cseh autógyár, a német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto 557 614 személygépkocsit gyártott, ami egy százalékkal kevesebb a tavalyinál. A koreai Hyundai hét százalékkal növelte termelését, 248 681 autót gyártott. A kiskocsikat gyártó francia-japán TPCA az első kilenc hónap alatt 166 827 gépkocsit állított elő, ami húsz százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

"A cseh autógyárak termékei iránt továbbra is nagy a kereslet. Valószínű, hogy a termelésben és az eladásban is új rekordok születnek az idén. Hasonló helyzetre lehet számítani a jövőre is" - jelentette ki Vojtech Oplestil, a PwC pénzügyi tanácsadó cég járműiparral foglalkozó szakértője.

Martin Jahn, a cseh autóipari szövetség elnöke szerint várható, hogy az idei autógyártás Csehországban meghaladja a rekordnak számító tavalyi 1,24 millió darabot.

A hazai gyártmányú személygépkocsikból Csehországban az első kilenc hónapban 19 290 kelt el, 31 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Nőtt az autóbuszgyártás is 26 százalékkal. A 3234 autóbuszból az Iveco 2721-et, az SOR pedig 483-at állított elő. A Iveco termelése éves szinten 25 százalékkal, az SOR-é pedig 40 százalékkal emelkedett.

Tehergépkocsikat a Tatra Truck gyárt Csehországban, amely nyolc százalékkal, 641-re növelte termelését.

Emelkedett a Jawa motorkerékpárok gyártása is 45 százalékkal, 1441-re.

A címlapról ajánljuk