eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jól alakult a külkereskedelem

Tavaly novemberben az export 3,1 százalékkal nőtt euróban számolva az egy évvel korábbihoz képest, az import 2,1 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi áruforgalom havi többlete 843 millió euró volt, 87 millióval több, mint egy évvel azelőtt, de elmaradt a szeptemberi 939 millió eurós rekordtól - jelentette a második becslés alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A január 9-én kiadott első becslés szerint az export euróban 3,2, az import 2,4 százalékkal nőtt novemberben az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A többletet hajszállal kisebbre, 832 becsülte akkor a KSH.

A múlt év január-novemberében a kivitel 3,5, a behozatal 4,0 százalékkal nőtt euróban és a 6,177 milliárd euró kiviteli többlet 153 millió euróval kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az euróban számolt mérsékelt növekedés mellett az export volumene 6,7, az importé 8,2 százalékkal haladta meg a 2013 első tizenegy havit.

Január-november átlagában az euró 4,0, a dollár 3,0 százalékkal erősödött a forinttal szemben, miközben a forintban számolt exportárak 0,9, az importárak pedig csak 0,1 százalékkal emelkedtek - derül ki a KSH adataiból.

A gépek és szállítóeszközök exportja euróban 4,9, a behozatal 4,1 százalékkal nőtt 2013 első tizenegy hónapjához hasonlítva. A közúti jármű forgalmát továbbra is dinamikus növekedés jellemezte: a kivitel volumene harmadával, a behozatal negyedével bővült a bázisidőszaki szinthez képest. Ezen belül jelentősen nőtt a személygépkocsik exportja, valamint a gépjármű alkatrészek és tartozékok importja, mindkét termékkörnél a német reláció volt a meghatározó.

A külkereskedelmi forgalom mintegy harmadát kitevő feldolgozott termékek kivitele euróban 4,2, importja 6,1 százalékkal haladta meg a 2013. január-novemberi szintet.

Dinamikusan, több mint 10 százalékkal bővült az illóolaj, illat- és tisztítószer - azon belül elsősorban az illatanyag-keverékek - mindkét irányú kereskedelme. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, részben új elosztó központok megjelenése folytán élénkülő forgalma az időszak végére a főcsoport átlagához hasonló mértékű növekedést ért el, közölte a KSH.

2014. első tizenegy hónapjában az energiahordozók importja euróban 0,5 százalékkal elmaradt, volumenét tekintve viszont 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az energiabehozatal felét adó kőolaj és kőolajtermék importvolumene több mint 5 százalékkal haladta meg az előző év első kilenc hónapjának szintjét. Novemberben a gáz importja nem érte el az előző évit, az időszak egészét tekintve a természetes és mesterséges gáz importvolumene így is több mint ötödével haladta meg a 2013 azonos időszaki szintet. A villamos energia importvolumene több mint tizedével nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja euróban 0,6 százalékkal csökkent, míg az import 4,2 százalékkal bővült 2013. január-novemberéhez képest. A gabona- és gabonakészítmény kivitele - főként a búzakiszállítások visszaesése miatt - az utóbbi három hónapban jelentősen alatta maradt a bázishavi szintnek, a teljes időszakot tekintve kis mértékben meghaladta azt.

Dinamikusan bővült az állati takarmány exportja, a kávé, tea, kakaó, fűszer importja, valamint az egyéb táplálkozásra alkalmas termék és készítmény - elsősorban az étrend-kiegészítők, élelmiszer-alapanyagok és adalékanyagok mindkét irányú forgalma.

A novemberi kivitel 79, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolódott le. A többlet ebben a viszonylatban 7,512 milliárd euró (2317 milliárd forint) volt, ami 1352 millió euróval kevesebb az előző évinél. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben viszont javult a mérleg: 1,335 milliárd euró volt a deficit, 1,199 milliárddal kisebb a tavalyinál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásai szerint a 2014-es év kedvezően zárulhat a külkereskedelemben, a növekedés pedig az idei évben is folytatódni fog. A minisztérium közleménye emlékeztet arra, hogy a bővülést támogatja egyebek mellett a közel másfél éve erősödő fogyasztás és több mint egy éve növekvő ipari termelés, de további jelentős növekedést hozhat a Suzuki év eleji modellváltása és az Audi három műszakra való átállása is.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×