eur:
392.67
usd:
365.91
bux:
66497.49
2024. április 26. péntek Ervin

Túljutott a mélyponton az európai autópiac

Második hónapja bővül az európai autópiac, amely úgy tűnik túljutott a mélyponton, októberben 4,7 százalékkal több új személygépkocsit helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban, de az adatok túlzott optimizmusra még nem adnak okot - közölte kedden az európai autóipari szövetség (Acea).

Első ízben fordult elő 2011 szeptembere óta, hogy két egymást követő hónapban nőtt az új gépkocsik értékesítése.

Túlzott optimizmusra azonban nincs ok: az Acea kiemeli, hogy a növekedésben nagy szerepe volt a spanyol roncsautó prémium programnak, amelynek köszönhetően Spanyolországban 34,4 százalékkal szöktek fel az eladások, és az év első tíz hónapjában összességében 3,1 százalékkal csökkent az újonnan forgalomba állított gépkocsik száma az unióban.

Októberben összesen 1,005 millió új autót értékesítettek az Európai Unióban. Olaszországot, Belgiumot, Csehországot, Görögországot és Ciprust kivéve minden tagállamban bővült a piac.

Az Acea adatai szerint Magyarországon októberben 5125 gépkocsit adtak el, 26,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A január-októberi periódusban 46 173 új autót helyeztek forgalomba, ez 6,5 százalékos növekedés a múlt év hasonló időszakához képest. A Magyarországon is gyártó cégek közül az Audi forgalma stagnált tavaly októberhez képest, az Opel/Vauxhall értékesítése 6,6 százalékkal, a Mercedesé 8,7 százalékkal, a Suzukié 14,2 százalékkal emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×