Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A készítmények 5 százalékában találtak lóhúst az EU-ban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az EU 27 tagországában vett marhahús készítmények alig 5 százalékában találtak lóhúsra utaló nyomot, és az emberi fogyasztásra szánt lóhús mindössze 0,5 százaléka tartalmazott egészségre ártalmas gyulladásgátló fenilbutazont.

Nyilvánosságra hozta kedden az Európai Bizottság a lóhúsbotrány nyomán indult tagállami mintavételek és tesztek összesített eredményeit. A 27 tagállam hatóságai által megvizsgált marhahús készítmények kevesebb mint 5 százalékában találták meg a lovak DNS-ét, az élelmiszerláncba kerülő, vizsgált lóhús 0,5 százalékában mutatták ki az egészségre nagyobb mennyiségben ártalmas fenilbutazon, egy, általában a versenylovaknál használt gyulladásgátló jelenlétét.

Tonio Borg, egészségügyi- és fogyasztóvédelmi biztos szerint a vizsgálatok megerősítették, hogy a lóhúsbotrány élelmiszercsalási és nem élelmiszerbiztonsági kérdés. A máltai nemzetiségű bizottsági tag elmondta, hogy a testület a következő hónapokban javaslatokat terjeszt majd elő az élelmiszerlánc ellenőrzésének megerősítésére és az élelmiszer-címkézéssel összefüggő csalások szigorúbb szankcionálására.

A Bizottság kimutatása szerint a 27 tagállam hatóságai összesen 7259 tesztet hajtottak végre az elmúlt két hónapban, ebből 4144 esetben a lóhús DNS-ének marhahús-készítményekben való jelenlétét, 3115 esetben pedig a fenilbutazon nevű gyulladásgátló lóhúsokban való jelenlétét vizsgálták. A mintavételek és elemzések költségeinek 75 százalékát uniós forrásból fizették.

A több mint 4 ezer készítmény közül a teszt 193 esetben produkált pozitív eredményt, vagyis mutatta ki a lovak DNS-ét más húskészítményben. Ez százalékos arányban 4,66 százalék. A több mint 3 ezer lóhús-mintavétel pedig 16 esetben mutatta ki a gyulladásgátlót (0,51 százalék).

A termelők, a feldolgozók és a kereskedők további 7951 tesztet hajtottak végre az uniós tagállamokban a lóhús esetleges nyomát kutatva a készítményekben. Ebből mindössze 110 hozott pozitív eredményt, ami 1,38 százalék.

A vizsgálat eredményeinek keddi közzététele után április 19-én újra találkoznak az Európai Bizottság és a tagállamok szakértői, hogy megvitassák, szükségesnek tartanak-e esetleg további vizsgálatokat a probléma horderejének megállapítására.

A Bizottság részéről az elvégzett tesztek költségeit 2,5 millió euróra becsülték.