eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A kolbász fővárosának titka

Megnyílt Békéscsabán pénteken a 16. Csabai Kolbászfesztivál, amelynek igazgatója, Hégely Sándor szerint az esemény kiváló példa arra, hogyan lehet visszatérni a gasztronómiai hagyományokhoz, megtanítani az embereket az egészséges élelmiszerek elkészítésére és fogyasztására.

Az igazgató kiemelte: a csabaikolbász-készítés Békéscsabán visszatér az ősi tradíciókhoz, a kolbász helyben előállított friss sertéshúsból készül helyi pirospaprika hozzáadásával, családi műhelyekben. Ettől lesz hungaricum és prémium termék. Akik a kolbászfesztiválon a száz évvel korábbi hagyományok alapján készítenek kolbászt, átveszik a hagyományokat, és gyermekeiket is megtanítják rá. A fesztivál a hazai élelmiszer-előállítás kihagyhatatlan innovációs pontja, ahol több ezer ember cseréli ki ötleteit és tapasztalatait az élelmiszerek hagyományos előállításáról.

A kolbász fővárosának nevezte megnyitó beszédében Vantara Gyula polgármester Békéscsabát. Azt mondta, ha van titka a csabai kolbásznak, az maradjon is az. Hozzátette: a csoda nem más, mint a százéves hagyományok újjáélesztése és folytatása. A polgármester kiemelte: Békéscsaba önkormányzata egymilliárd forintból EU-támogatással valósítja meg a Csabapark-programot, "kolbászfalu" épül a város határában, ahol az év minden napján meg lehet kóstolni a csabai kolbászt.

A fesztivál szombaton kolbászgyúró versennyel folytatódik, amelyen 530 csapatban összesen 5-6 ezren készítenek kolbászt. Vasárnap töltöttkáposzta-főzőversennyel folytatódik a programok sora, és második alkalommal rendeznek szárazkolbászkészítő-versenyt a híres csabai kolbászdinasztia tagjának, Krajcsó Pálnak az emlékére. A fesztiválra százezer résztvevőt várnak, és arra számítanak, hogy csak a versenyeken 7,5-8 tonna sertéshúst dolgoznak fel - érzékeltette a versenyek nagyságrendjét Hégely Sándor.

A fesztiválon a közönség kiállítás keretében ismerkedhet meg a térség gasztronómiájával, a kistermelői üzemekben előállított élelmiszerekkel és a nagy húsipari cégek termékeivel. Az ezer négyzetméteres kiállítóterületen székelyföld speciális góbé termékeiből is ízelítőt kapnak az érdeklődők - mondta el az MTI-nek Krajcsó László, a kiállítást szervező cég képviselője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×