eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pártvélemények az új csomagról

Az MSZP az uniós átlag szintjére mérsékelné a bankadót, valamint kivezetné a válságadókat 2014-től. A párt újragondolná a közteherviselést, háromkulcsos adórendszert vezetne be, és a tőkejövedelmeket is progresszíven adóztatná. Az LMP úgy véli, hogy a tranzakciós illetéket és a közműadót a bankok és az érintett cégek át fogják hárítani az emberekre, a közműcégek adója pedig éles ellentétben áll a kormány rezsibefagyasztási terveivel.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza a jövő évi költségvetésről szóló javaslatát, mivel az a többszöri kiigazítás után teljes mértékben hiteltelenné vált. Erről Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter délelőtt bejelentette: a kormány hét újabb intézkedésről döntött, amely összesen 367 milliárd forint értékű kiigazítást jelent a jövő évi költségvetésben.

Az ellenzéki politikus szerint a kabinet ismét "dilettáns módon" nyúlt a 2013-as büdzséhez, amivel még "szavahihetetlenebbé" vált a társadalom és a gazdasági élet szereplői szemében. Tukacs István merő hazugságnak nevezte a kormány azon állítását, hogy az emberek nem érzik majd meg a költségvetés ismételt "foltozását". Mint mondta, a kafetéria adójának növelését, valamint a tranzakciós illeték kétszeresére emelését és a vállalkozások többletterheit végső soron az állampolgárok fizetik majd meg.

A szocialista képviselő kifejtette, a pedagógusok mostanra biztosak lehetnek abban, hogy a jövő évben elmarad a korábban többször megígért béremelésük, amiért joggal érezhetik magukat becsapottnak.

Kiemelte: a kormány gyávaságát jelzi, hogy nem képes változtatni eddigi elhibázott gazdaságpolitikájával, aminek eredménytelenségét most a tovább terhelt bakok és vállalkozások, rajtuk keresztül pedig az egész társadalom megérez majd. Tukacs István szerint Matolcsy Györgynek a hasonló "ötletrohamok" helyett az "igazságtalan" egykulcsos személyi jövedelemadó többkulcsossá és progresszívvé tételéről, a tőkejövedelmek magasabb adóztatásáról és az uniós pénzek felhasználásának felgyorsításáról kellene dönetenie.

Fegyverletétel

A Jobbik szerint a szerdán bejelentett költségvetési kiigazítással az bizonyosodott be, hogy a kormány "engedett az Európai Unió zsarolásának" és a korábbi harcias hangvételű politikai nyilatkozatok után "a teljes fegyverletételt" választotta, ezért le kellene mondania - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Volner János.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint jellemző, hogy az Orbán-kormány éppen a szegénység elleni küzdelem világnapján jelentette be újabb "megszorító, népnyúzó csomagját". Ha a kormány nem képes másra, csak "ötlettelenül végrehajtani az EU és a nemzetközi pénzvilág megszorító diktátumait", akkor mondjon le a mandátumáról, adja át olyanoknak a kormányzás lehetőségét, akik feladnák az elmúlt 20 évben folytatott megszorító gazdaságpolitikát - jelentette ki.

Csúcskísérlet

Az LMP úgy véli, hogy a tranzakciós illetéket és a közműadót a bankok és az érintett cégek át fogják hárítani az emberekre, a közműcégek adója pedig éles ellentétben áll a kormány rezsibefagyasztási terveivel. Az LMP szerint a kormány előtt már csak egyetlen cél maradt: világcsúcsot dönteni a megszorító csomagok egymás utáni bejelentésével - reagált a nemzetgazdasági miniszter által szerdán ismertetett költségvetési kiigazításra Jávor Benedek. A frakcióvezető azt mondta, hogy a tranzakciós illetéket és a közműadót a bankok és az érintett cégek át fogják hárítani az emberekre.

Jávor Benedek szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján bírálta az intézkedéseket. A frakcióvezető, aki a költségvetési kiigazítást megszorító csomagnak nevezte, úgy fogalmazott: a dolognak újabb pikantériát ad, hogy az alacsony jövedelműeket különösen sújtó intézkedéseket a szegénység elleni küzdelem világnapján jelentették be.

A politikus kiemelte, hogy a két héttel korábbi, közel 400 milliárd forintos csomagról az elemzők is bebizonyították, az nem valós számokon alapul, ezért nem lesz képes elérni a várt eredményt. "Tehát csak idő kérdése volt, hogy mikor áll elő a kormány egy újabb megszorító csomaggal" - mondta.

Jávor Benedek kérdésre válaszolva azt mondta, egyetért azzal, hogy a túlzottdeficit-eljárás miatt van szükség a bejelentett intézkedésekre. Hangsúlyozta, hogy ez az eljárás viszont már 2010-ben is zajlott Magyarország ellen és a kormány akkor mégis az egykulcsos adó bevezetéséről határozott, amivel "amellett döntöttek, hogy ilyen megszorító csomagokat fognak 2014-ig az ország nyakába varrni".

A frakcióvezető kijelentette, hogy a túlzottdeficit-eljárásnak véget kell vetni, de - véleménye szerint - amíg a kormány ezt húsbavágó megszorításokkal akarja elérni, amíg az LMP az alternatív költségvetésében leírt lépésekkel stabilizálná a büdzsét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×