eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Két zsidó alapítvány vásárolta meg az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjait

Két brüsszeli zsidó alapítvány, a Brit Europe és a Chanosh vásárolta meg az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjait birtokló céget; az 1300 embernek otthont adó idősotthon-hálózat új fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lesz - közölte a vallási szervezet kedden.

Mint írták, a tranzakció célja, hogy az otthonokban az ellátást a jövőben az EMIH által alapított Olajág Otthonok egyházi intézmény biztosítsa, s így tovább működhessen Magyarország egyik legszínvonalasabb idősotthoni hálózata.

A vételárról annyit közöltek, arányban van a mintegy 70 ezer négyzetméternyi ingatlan, illetve az azokat terhelő bankhitel értékével.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szerződés aláírásával rendeződik az idősotthon-hálózat jövője. "Csaknem másfél éven át állt fenn a szociális katasztrófa veszélye, amit a mostani megállapodás véglegesen elhárít" - tették hozzá.

A közlemény idézi Robert Isaknak, a Brit Europe alapítvány vezetőjének szavait, miszerint folytatni kívánják a magyar zsidóság tradícióit a társadalmi felelősségvállalásban, mert világszerte több zsidó hitközség végez hasonló tevékenységet. Lehetőséget kívánnak továbbá adni az EMIH-nek, hogy a szociális ellátás területére is kiterjessze szolgáltatásait.

Utaltak arra, hogy az otthonok lakói, akiket az elmúlt héten tájékoztatott Köves Slomó vezető rabbi és Bodnár Dániel, az EMIH által alapított Olajág Otthonok vezetője a várható fejleményekről, "látható örömmel és megnyugvással fogadták a bejelentést".

Az EMIH közlése szerint Bodnár Dániel elmondta: az intézmények ökumenikus jellege nem változik, csak bővülnek majd a kóser étkezés, a rabbi vezette imák és a Biblia-tanulás, valamint a zsidó ünnepek közös megünneplésének lehetőségei. Az ellátás folyamatos és biztonságos fenntartásáért az Olajág Otthonok keresi a kapcsolatot a jelenlegi fenntartóval, a Kálvin János Presbiteri Misszióval is - tették hozzá.

A fővárosi kormányhivatal idén márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés következtében 1300 idős ember ellátása vált bizonytalanná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×