eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A világ legnagyobb bankjait minősítette le a Moody's

A világ legnagyobb bankcsoportjait minősítette le pénteken a Moody's Investors Service, az e bankokat fenyegető globális tőkepiaci kockázatokkal indokolva a döntést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja európai idő szerint péntek hajnalban, a londoni és a New York-i piaci zárások után bejelentette, hogy összesen 15 globális nagybank kockázati osztályzatait rontotta.

A Moody's leminősítése a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Crédit Suisse, a UBS, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC osztályzatait érinti.

A cég négy bank hosszú távú adósminősítését egy fokozattal, tíz bankét két fokozattal, egy pénzintézetét pedig három fokozattal minősítette vissza; ez utóbbi leminősítést a Moody's a Crédit Suisse-re jelentette.

A banki leminősítésekhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy az érintett pénzügyi szolgáltató csoportok globális kiterjedésű tőkepiaci műveleteket folytatnak, és így a jelenlegi piaci körülmények között nagymértékben ki vannak téve az e tevékenységgel járó volatilitás és az esetleges igen jelentős veszteségek kockázatának.

Mindazonáltal ezek a bankcsoportok más, gyakran piacvezető üzleti tevékenységeket is végeznek, és ez is központi eleme az adósprofiljukról a Moody's által kialakított megítélésnek. E tevékenységi formák fontos "sokkelnyelő" tényezőként szolgálhatnak, enyhítve a tőkepiaci műveletek potenciálisan volatilis jellegét, ugyanakkor önmagukban szintén egyedi jellegű kockázatokat és kihívásokat jelenthetnek az érintett bankok számára - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő most bejelentett osztályzati intézkedései a ház által február 15-én kezdett felülvizsgálatot zárják le. E felülvizsgálatot a Moody's azoknak a kockázatoknak az átértékelése nyomán indította, amelyekkel véleménye szerint a globális tőkepiaci műveleteket végző cégek hitelezői szembesülnek.

A múltban az ilyen kockázatok miatt sok pénzügyi szektorbeli vállalat csődbe került, vagy kénytelen volt külső támogatásért folyamodni, ahogy az a pénteki leminősítésben érintett több bankcsoporttal is történt - áll a Moody's elemzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×