eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma

Január-szeptemberben 3,8 százalékkal 33.676-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, szeptemberben azonban 2,1 százalékkal 3.481-re csökkent a számuk az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató cég. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) bízik abban, hogy az év hátralévő részében további emelkedés várható az előző évhez és az előző hónapokhoz képest.

Az összes járművet vizsgálva, az új forgalomba helyezések száma szeptemberben 5 százalékkal 4.954-re emelkedett, január-szeptemberben 8,5 százalékkal 45.964-re bővült.

Szeptemberben 38,6 százalékkal 933-ra nőtt a forgalomba helyezett új kishaszon járművek száma, az első kilenc hónapban 22,8 százalékkal 7.489-re emelkedett a számuk.

A Datahouse adatai szerint szeptemberben 10 új buszt helyeztek forgalomba, ez 72,2 százalékos visszaesés 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az első kilenc hónapban is visszaesést mért az adatszolgáltató társaság, az új buszok száma 22,2 százalékkal 151-re csökkent.

Nőtt, 23,6 százalékkal az új nagyhaszon járművek száma, szeptemberben 398 darabot helyeztek forgalomba, január-szeptemberben 93,7 százalékkal 2.962 forintra bővült a számuk.
Az új motorkerékpárok száma szeptemberben 2,2 százalékkal csökkent, 132-t helyeztek forgalomba. Az első kilenc hónapban 18,9 százalékkal 1.686-ra esett a számuk az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az MGE azt közölte, hogy a motorkerékpár piac csökkenése - bár jelentősen lelassult - szeptemberben sajnos még folytatódott, úgy látják, hogy ez a szegmens lábal ki legnehezebben és leglassabban a válságból. Fontos jelnek nevezik, hogy a csökkenés 2011 szeptemberében gyakorlatilag megállt.

Az MGE szerint a nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartják, hogy e területen 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja szeptemberben.

Az alacsony értékesítési összes volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után. Nem arról van tehát szó, hogy a szakma nyereségesen működik-e, hanem arról, hogy az elhúzódó értékesítési és most már javítási tevékenység visszaesését milyen formában éli túl - vélekedett az MGE.

Mint írják, érdekes látni, hogy a 2009. év hasonló időszakához képest a busz és motorkerékpár értékesítés kivételével jelentős pozitív elmozdulás van, azaz a kilábalási folyamat - bár lassú és visszaesésektől veszélyeztetett - trendje pozitív.

Továbbra is kiemelkedően fontosnak érezi az MGE - az abszolút számokban még mindig alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett - a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme - a feketejavítók és javítás elleni eredményes harc mellett - a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése céljából. Tagvállalataik saját területükön és az MGE is jelentős erőfeszítéseket tesz a márkaszervizek forgalma visszaesésének megállítására, a márkaszervizek által képviselt valós érték bemutatására.

A jogalkotók és jogalkalmazók asztalára tett javaslataik a feketegazdaság visszaszorítása, a környezet megóvása, a közlekedés biztonsága, a kereskedelmi feltételek és a versenyképességük szempontjainak előtérbe helyezésével irányulnak egy kiszámíthatóan fejlődő gépjármű értékesítési és szolgáltató piac megteremtésére és fenntartására - írta az MGE.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×