eur:
389.3
usd:
361.47
bux:
68428.81
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Brüsszel elmeszelte a telekomadót

Az Európai Bizottság közleménye szerint a magyar kormánynak el kell törölnie a távközlési vállalatokra kivetett különadót, hiszen az összeegyeztethetetlen az európai távközlési szabályokkal. A kormányfő szóvivője közölte: vállaljuk a vitát az Európai Bíróság előtt is.

Az Európai Bizottság még márciusban indított jogsértési eljárást Magyarország ellen a távközlési adó miatt attól tartva, hogy az adó összeegyeztethetetlen az uniós távközlési szabályozással. Ez ugyanis előírja, hogy a távközlési cégekre csak olyan különdíj vethető ki, ami közvetlenül hozzájárul az ágazat szabályozási költségeinek fedezéséhez. A magyar távközlési adó viszont a központi költségvetés gyarapítására szolgál, nem pedig az ágazat szabályozási költségeinek fedezésére - közölte az EU.

Az Európai Bizottság délben megjelent közleménye szerint Brüsszel azt kéri Magyarországtól, hogy szüntesse meg a telekomszektor különadóztatását. A Bizottság szerint törvénytelen az Európai Unió távközlési szabályainak fényében, mert az abból származó bevétel a központi költségvetést gyarapította és nem pedig a szektor szabályozásának speciális költségeit hivatott fedezni - fogalmaz a közlemény.

A magyar eset nem egyedülálló, az Európai Bizottság Franciaország és Spanyolország ellen is hasonló lépést tett. A többi szektorra vonatkozó magyar különadó kapcsán az Európai Bizottság versenyügyi biztosának szóvivője, Jonathan Todd elmondta, hogy még folyamatban vannak a vizsgálatok és egyelőre nem tud információval szolgálni.

Magyarországot a Bizottság amiatt is elmarasztalta, hogy nem egyeztetett megfelelő módon az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól. Magyarországnak két hónapon belül tájékoztatnia kell a Bizottságot arról, hogy milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani az uniós távközlési jogszabályok megfelelő alkalmazását. Amennyiben ezt elmulasztja, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti.

A Magyar Telekom árfolyama a bejelentés hatására 5 százalék körüli pluszba ugrott, a papírok forgalma átlag feletti. A szektor vállalataira a 2010-12-es időszakban évente 61 milliárd forintos összeget kitevő különadót vetett ki az állam. A távközlési különadó közel felét, összesen 27,5 milliárd forintot a Magyar Telekom fizeti be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×