eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Melyik benzinkútnál mérik négyszáz forintért a benzint?

Ismét bekövetkezett az, amit már régóta sejtettünk: a benzin literenkénti ára átlépte a 400 forintos lélektani határt egyes hazai töltőállomásokon, jelenleg a legdrágábban 402,9 forintért juthatunk hozzá. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte azon kutak listáját, ahol a legdrágábban mérik a 95-ös benzint az országban, és összehasonlította az árakat a környező országokéival.

Mivel a Mol közlése szerint ezen a héten csak a gázolaj ára csökken, a benziné változatlan marad, így a múlt héten végrehajtott három forintos benzináremelés hatására sok Magyarországon található töltőállomáson átlépte a 400 forintos lélektani a határt a 95-ös benzin literenkénti ára.

Kilenc töltőállomás még ennél is bátrabb volt. A Holtankoljak.hu adatbázisa szerint hét OMV és két Mol töltőállomáson is 400 forintnál drágábban tankolhatnak a hazai autósok. Az adatbázis szerint öt OMV kúton kalkulálták a legmagasabb benzinárakat. E kutakon 402,9 forintot kóstál a 95-ös literje.

Országosan összesen közel 30, Agip-, MOL-, OMV-, illetve Shell töltőállomás alkalmazza a marketingfogásnak tűnő 399,9 forintos árat. Vélhetően senkinek nem okoz nagy meglepetést, hogy a felsorolásban látható töltőállomások legnagyobb része autópályán található.

Az ár-összehasonlító portál adatbázisában fellelhető mintegy 1400 kút közül sokan nem voltak hajlandóak adatokat közölni, így ez a lista jóval nagyobb is lehet, ha azt feltételezzük, hogy azon töltőállomások zárkóztak el az adatközléstől, amelyeknek kifejezetten kellemetlen megjelenniük a kalkulált árral az összehasonlító portálon.

Árak Európában

A Magyar Autó Klub által múlt héten közölt adatokból is kiderül, hogy Magyarország az élmezőnybe tartozik az üzemanyagárak drágaságát illetően. Az autóklub által vizsgált 13 európai ország közül, hazánkban a negyedik legdrágább a 95-ös benzin literje, míg a gázolajat ötödik legdrágább országként mérik nálunk.

Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy Horvátországban a magyarországi árakhoz képest 30-40 forinttal olcsóbban lehet tankolni, bármilyen autónk is van. Szlovéniában pedig az árkülönbözet eléri az 50-60 forintot is, hasonlóképpen a Romániában és Szerbiában kalkulált árakkal. És akkor még nem is beszéltünk Ukrajnáról, ahol az árkülönbség igen masszívnak fest hazánkhoz viszonyítva, itt közel 150 forint az eltérés.

A nagyobb eltérések miatt tehát érdemes lehet az autósoknak ügyesen gazdálkodniuk az üzemanyaggal, egy környező országba történő utazás esetén, hiszen rengeteget spórolhatnak, ha a tankolást a határon túl intézik. Természetesen a határ közelében lakók számára is mindenképp megérheti, ha átruccannak tankolni a jóval olcsóbb országokba.

Egyre kevesebbet autózunk

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az idén az első félévben 614,9 millió liter benzint és 756 millió liter gázolajat értékesítettek, szemben a tavalyi első félévben a benzin esetében mért 654,8 millió literrel, valamint a gázolaj esetében mért 745,2 millió literrel. Így a benzineladások 6 százalékkal csökkentek, a gázolajeladások viszont 1,5 százalékkal nőttek a bázishoz képest.

A szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le a tagvállalatokon keresztül. A szövetség közlése szerint továbbra is fennáll az a tendencia, hogy az eladások összességében valamelyest csökkennek, az első félévben 2,1 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 25. 21:43
×
×
×
×